Jul. 2021 | Nyheder | Economic Recovery

Selvom opsparinger og et solidt opsving bør rime på få nedskrivninger på lån, er opgaven med ansvarlig långivning stadig vigtig. Ovenpå corona-perioden er arbejdet med låneporteføljen på mange måder blevet mere kompleks og vanskelig.

Af Bo Rasmussen, Nordisk Chief Customer Officer hos Experian

Vi har på mange måder levet i en unormal tid det sidste halvandet år. Skrappe restriktioner har været en del af vores hverdag og er det stadig, selvom det for alvor lysner forude. Vi har set boligmarkeder, der mod forventning er galopperet opad prismæssigt, og generelt har vi vel aldrig som samfund været mere velpolstret end nu – trods en krise, der tidligere så ud til at sætte dybe spor.

Mange forbrugere og firmaer står på et stærkt økonomisk fundament, men krisen har været særligt hård for udvalgte brancher. Derfor er det nu tid til for långivere at gennemgå låneporteføljen efter en hektisk periode.

Hvis du har for mange kunder med en stærk eksponering mod de mest udsatte brancher, er det en god idé at have en klar retning for den del af låneporteføljen. Er du ok med den risiko, som din portefølje indebærer, eller skal den nedbringes? Nedskrivninger eksisterer jo stadig i dagens lånemarked, og det ser ud til, at risikoen bliver markant mere sektorspecifik i forhold til tidligere.

Giver hjælpepakker bagslag for virksomheder?

Som det ser ud nu, er der ingen afklaring på tilbagebetaling af hjælpepakker, og det kan se ud til, at der er en del virksomhedsejere, der kaster håndklædet i ringen, hvis ikke støttemilliarderne skal tilbagebetales over for eksempel en årrække. Som det ser ud nu, skal de første støttekroner tilbagebetales i november.

Med usikkerhed på den korte bane er det en god idé at have så stor indsigt i dine kunders økonomiske situation som muligt.

Der er naturligvis mange brancher og især privatpersoner, der sagtens kan få kredit på grund af solid økonomi. Virksomheder inden for de sektorer, der hurtigt har fået kontrol over økonomien efter corona, og som er optimistiske på fremtiden, har et behov for at låne penge til fremtidig vækst, og det skal långiverne jo give.

Er der nogen, der forkøber sig?

Mange privatpersoner har store friværdier og opsparinger, og derfor har de fordelagtige muligheder for at pleje eventuelle gældsforpligtelser.

Men der også en stor andel af danskerne, der ikke har fået samme del i værdiskabelsen i samfundet de seneste år. For den gruppe er det vigtigt, at en forbrugsfest ikke bliver finansieret for lånte penge i så stor grad, at gælden ikke kan plejes.

Det er hverken samfundet, den enkelte dansker eller långiverne tjent med.

Big data kan hjælpe

Digitalisering har om noget kendetegnet den dagligdag, som vi er blevet mødt med under pandemien, og netop inden for kreditvurdering sker der også syvmileskridt med digitaliseringen i disse måneder og år.

Netop muligheden for at bruge IT til at få en markant større indsigt i sin låneportefølje bør også stå højt på dagsordenen hos långiverne anno 2021. Hvis du formår at bruge data på den rigtige måde, kan det både skabe nye engagementer hos eksisterende kunder, men du får også værdifuld viden om forøgede risikofaktorer på bestemte kundetyper. Vel at mærke så du kan reagere på det i tide.

Experian har fornyligt udgivet en e-book – Navigating a New Era of Credit Risk  Decisioning – som berør ovenstående, samt giver dig mere dybdegående indsigt i de tendenser vi ser blandt forbrugere og kunder.

Download Den Her