Jun. 2021 | Nyheder | Konkursanalyse

Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden har for nylig offentliggjort en ny vejledning til finansvirksomheder om ansvarlig långivning. I den nye vejledning er flere private låneregistre blevet blåstemplet, og integrationen vil give långivere bedre vurderinger.

En stor del af vores samfund er bygget på et solidt og dynamisk finansmarked og på den grundlæggende tese om at yde kredit til hinanden for bedst muligt at understøtte samfundsaktiviteten.

Derfor er det også vigtigt, at långiverne har de bedste forudsætninger for at vurdere låntagers evne til at tilbagebetale lånebeløbet. Det er fundamentalt for samfundsøkonomien, at lån kan og bliver tilbagebetalt.

For nylig udgav Finanstilsynet og Forbrugerombudsmanden nye vejledninger til finansielle virksomheder, der beskæftiger sig med ansvarlig långivning, og det har skabt en del røre i finansverdenen, at der bliver stillet yderligere krav. Kreditgiverne har været underlagt en stram lovgivning i mange år for at sikre en ansvarlig långivning. Og langt de fleste finansvirksomheder arbejder meget professionelt med kreditgivning, og de ønsker egentlig blot at have så mange tilgængelige data som muligt, når en potentiel låntager skal vurderes.

En større værktøjskasse til långivere

I den nye vejledning er det blandt andet blevet en del af en god kreditgivningsproces, at kreditgiverne benytter private registre i den samlede kreditvurdering, og den ændring er interessant i et større perspektiv. For hidtil har offentlige organisationer ikke set den vej, og blandt politikerne har der også været en vis modvilje overfor private registre.

For långiverne, men også låntagerne, er det positivt, at det offentlige begynder at inddrage registre i vejledninger. I dag kan det faktisk være en unødvendig vanskelig opgave at indhente gældsinformationer om en låntager.

Långiverne er underlagt skrappe krav til kreditvurdering, men værktøjskassen er nogle gange ikke stor nok. Og derfor er det glædeligt, at myndighederne er begyndt at se mod det private marked, hvor der længe er blevet arbejdet på at udvide og forbedre dataregistre.

Læs hele klummen på Finanswatch her

Læs klummen

Register skaber overblik

Her hos Experian arbejder vi allerede med lånerregistret KreditStatus, hvor en stor del af kreditgivernes kunder allerede er med. KreditStatus er et yderst effektivt værktøj, som banker og andre långivere kan trække på i en ansvarlig kreditgivning – naturligvis i samspil med en række andre værktøjer. KreditStatus er bygget på tanken om, at de forskellige låneaktører deler data om danskerne, så de bedst muligt ved, hvad den enkelte skylder, inden der bliver ydet kredit. Deling af data foregår i øvrigt udelukkende, når en låneansøger giver samtykke til det.

For bankerne står nemlig ofte i en umulig opgave med eksempelvis at kende en kundes aktuelle forbrugsgæld, hvis ikke andre långivere fortæller om det.

I dag benytter såvel store som små kreditaktører dataregistre, og det viser, at størstedelen af det finansielle marked, der tager ansvarlig långivning seriøst.

I sidste ende handler det om at sikre, at den enkelte dansker ikke ender i en ulykkelig gældsspiral, og at vi fortsat alle kan nyde de fordele, der kommer ud af at have et velfungerende, gennemsigtigt og troværdigt lånemarked. Det drejer sig først og fremmest om en fortsat god distribution af lån, men også adgang til lavere renter.

Find vejledningen her: https://www.forbrugerombudsmanden.dk/media/56644/finanstilsynet-og-forbrugerombudsmandens-vejledning-om-kreditvaerdighedsvurdering.pdf