Dec. 2020 | Nyheder | Konkursanalyse

På trods af mange milliarder feriekroner ser rekordmange danskere alligevel ud til i år at finansiere Black Friday-forbruget med lån. Det viser prognose fra data- og analysevirksomheden Experian baseret på søgninger i RKI-registret.

Black Friday er på få år blevet den ultimative forbrugsfest herhjemme. Rigtig mange udnytter begivenheden til at købe julegaver og måske lidt forkælelse til dem selv. Og det er naturligt, at en del af forbruget bliver finansieret ved at låne penge.

Experian, der driver kreditregistret RKI, regner med, at rekordmange långivere i år kommer til at benytte systemet i forbindelse med Black Friday:

  • Vi havde egentlig forventet, at danskerne i højere grad ville finansiere deres forbrug med feriepenge på grund af plus på kontoen, men de seneste uger op til Black Friday har der været rekordstor søgning i RKI-registret, og det tyder dermed på, at danskerne lige nu låner rekordmeget til forbrug. Og den adfærd ser ud til at fortsætte i Black Friday-ugen, der traditionelt er den travleste i RKI-registret, forklarer Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian.

Ansvarlige långivere

Ifølge Bo Rasmussen er der mange danskere, der ikke har fået udbetalt feriepenge, mens mange måske allerede har brugt feriepengene og nu står med et behov for at låne til Black Friday. Samtidig er der også en del långivere, der er særligt opmærksomme på låntagerne i det konjunkturforløb, vi er i lige nu, hvor der er særlig risiko for misligholdte lån.

  • Selvom mange har en buffer til ekstra forbrug til Black Friday, er det jo slet ikke tilfældet for alle. Og risikoen for tab på et lån stiger som regel, når flere danskeres privatøkonomi bliver presset i en nedgangsperiode. Derfor er det særlig vigtigt for långiverne at holde øje med den enkeltes kreditgivning, når de helt store spenderbukser kommer på i denne uge.
  • Samtidig er der flere danskere, der handler online i år, og i den situation er der måske flere, der søger om et lån til at købe et fjernsyn eller en ny ovn. Det vil sikkert for mange være en større barriere at skulle søge om et lån, hvis du står i butikken, forklarer Bo Rasmussen.

Experian-direktøren peger også på, at det kommer til at belaste RKI-registret, at danskerne generelt ser ud til at sætte nye handelsrekorder til Black Friday.

Svindlere lurer på nettet

Indkøbene kommer i særlig grad til at foregå online i år, da de fysiske detailbutikker er blevet opfordret af erhvervsministeren til at droppe de klassiske kø-tilbud, der blandt andet er med til at trække danskerne væk fra privatadressen og ud i forretningerne.

Men tilbudshungrende danskere er ikke alene om at være aktive til Black Friday. Både danske og internationale svindlere står på spring til økonomisk at udnytte de mange digitale transaktioner, der finder sted.

  • Det er en helt særlig situation i år, hvor den digitale transformation har taget et kvantespring, hvor der desværre er mange virksomheder og forbrugere, som ikke helt kan følge med den udvikling, når det kommer til it-sikkerhed.
  • Hos Experian har vi netop færdiggjort en omfattende rapport om netsvindel, hvor vi har spurgt en lang række CEO’s og it-chefer om virksomhedernes generelle it-sikkerhedstilstand. Næsten 40 procent nævner, at der er sket en stigning i antallet af typer af svindel, siden corona kastede sin mørke skygge over os i begyndelsen af 2020. Derfor er det ekstra vigtigt at være på vagt i år, pointerer Bo Rasmussen.

Timetilbud og begrænsninger på udbud fra umiddelbart suspekte hjemmesider opfordrer Bo Rasmussen danskerne til at være meget kritiske over for. Ifølge Experian-direktøren er der mange svindlere, der kommer til at udnytte danskeres svaghed over for at få et på papiret godt tilbud. – Hvis et tilbud virker til at være for godt, er det ofte også tilfældet i virkeligheden, advarer Bo Rasmussen.

Black Friday finder sted 27. november i år, men både dagene før og efter vil butikker og onlineshops lokke med ekstra gode tilbud.

Fakta om RKI

  • RKI-registret er et værktøj, som en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger til at registrere personer og virksomheder, der ikke får betalt deres regninger
  • Ender man i RKI-registret har det blandt andet indflydelse på ens muligheder for at optage lån og købe på afbetaling
  • Man kan godt være registreret flere gange i RKI på samme tid: Hvis du for eksempel har udeståender med to forskellige kreditorer, kan begge registrere dig
  • Når en registrering bliver slettet, udgår den helt af registret – også historikken.