Feb. 2024 | Nyheder |

Kunstig intelligens er blevet et vigtigt redskab for topledere i bank- og telebranchen. Ifølge en ny undersøgelse blandt over 100 danskere ledere er implementering og udnyttelse af kunstig intelligens kommet op øverst på forretningsdagsordenen.

Mange topledere har i årevis ledt efter at forløse det store potentielle i kunstig intelligens (AI), men hen over de seneste år er de teknologiske muligheder ofte blevet skudt til hjørne.

I kølvandet på lanceringen af et hav af AI-produkter det seneste år, er der dog kommet skred i tingene, og en ny undersøgelse blandt 108 danske topledere i danske finans- og televirksomheder viser, at der nu er frygt for ikke at prioritere kunstig intelligens tilstrækkeligt.

Hele 45 procent af de adspurgte topledere angiver, at AI bliver afgørende for at løfte forretningen til nye højder de næste 12 måneder. Det gør AI til det næstmest prioriterede forretningsområde det næste år. Kun overgået af det oplagte mål om at vokse ved at få nye kunder – det angiver 47 procent af de adspurgte virksomheder som det vigtigste.

Undersøgelsen er udført af Forrester Consulting på vegne af Experian.

Læs hele Forrester analysen her

Læs hele Forrester analysen her

Læs mere

Omfavn eller tab konkurrenceevne

Ifølge Bo Rasmussen, der er direktør i Experian, er det tydeligt, at ønsket om nye, teknologiske analyseværktøjer er stort.

– Med indførelsen af AI og herunder Machine Learning kan virksomheder tage deres data- og analysearbejde til et nyt niveau og gøre forretningen mere forudsigelig og konkurrencedygtig i en tid, der præges af økonomisk usikkerhed. Det lader til, at mange virksomhedsledere pludselig indser vigtigheden af det, og derfor er AI-værktøjer blevet afgørende for at kunne forbedre forretningen på tværs af forskellige områder, siger han og fortsætter:

– Vi er i en fase lige nu, hvor de virksomheder, der formår at omfavne de nye muligheder, får en markant konkurrencefordel, og der er en frygt for at stå tilbage på perronen, når AI-toget buldrer afsted.

Ser man på virksomhedernes budgetter og de investeringer, der er lavet på diverse forretningsområder siden sidste år, kravler AI-baserede løsninger op på listen. 38 procent af de adspurgte virksomheder har nemlig øget deres budget på dette område siden sidste år.

– Potentialet i kunstig intelligens kræver store investeringer at forløse, og dem er mange virksomheder umiddelbart klar til at betale. Samtidig må vi også forvente, at der lige nu bliver brugt flere og flere ressourcer på for eksempel compliance i forbindelse med AI. Og der skal forventeligt også sættes endnu flere ressourcer af til dette i de kommende år, fordi det på mange måder er en helt ny forretningsdisciplin, der er blevet introduceret bredt i virksomheder i løbet af blot et års tid, fortæller Bo Rasmussen.

Ryster svindlere i bukserne?

Ud over at have spurgt ind til virkningen af kunstig intelligens på forretningens udvikling, har Forrester og Experian også spurgt specifikt ind til, hvordan trusselsbilledet ser ud, når det kommer til it-svindel. Og hvordan AI kommer til at hjælpe i fremtidens svindelbekæmpelse.

34 danske it-ansvarlige i tele- og finanssektoren er blevet spurgt, og de melder om, at kampen mod svindlerne stadig er hård. 70 procent har oplevet større udgifter til tab på svindel sammenlignet med året før. 73 procent angiver, at de har svært ved at hamle op med svindlernes nye og ofte mere sofistikerede metoder.

– Vi er hele tiden i kamp mod svindlerne, og det bliver mere tydeligt, at kampen mod de kriminelle er større for virksomhederne i dag, og investeringer i fremtiden vil være massive, siger Bo Rasmussen.

Positivt set kommer kunstig intelligens til at hjælpe i bekæmpelsen mod svindel. 77 procent angiver, at Machine Learning, der er en algoritme, der kan spotte svindelmønstre, bliver det vigtigste våben i fremtidens kamp for at nedbringe bedrag.

Experian har selv udviklet et prisvindende værktøj – Aidrian – til svindelbekæmpelse, og som navnet antyder, er det et godt eksempel på, at virksomhederne får hjælp af den kunstige intelligens i kampen mod svindlerne.