Mar. 2020 | Konkursanalyser | Konkursanalyse

Trods en rekordlang vækstperiode er danske virksomheder ikke solidt rustet til en ny krise rent økonomisk. Faktisk viser en ny opgørelse fra data- og analysevirksomheden Experian, at virksomhederne var bedre kapitaliserede, da finanskrisen brød ud i 2008.

Corona-krisen er på ubehagelig vis blevet en indgribende del af danskernes hverdag på meget kort tid. Medarbejdere i udsatte brancher bliver fyret, og mange virksomhedsledere er lige nu usikre på, hvordan fremtiden ser ud.

Nu viser en helt ny undersøgelse fra data- og analysevirksomheden Experian, at der måske er grund til dybere panderynker. De danske virksomheder var nemlig bedre økonomisk rustet, da finanskrisen brød ud end de er i dag. I 2008 var 15,8 procent af alle virksomheder på vej i konkursretning, mens tallet i dag er 17,5 procent.

Definitionen af en virksomhed i konkursretning er, at årsresultatet er negativt, samtidig med at egenkapitalen er negativ eller under lovens mindstekrav til indbetalt startkapital.

Konkurstrussel afhænger af branche

Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian, siger følgende om udviklingen:

  • Tallene indikerer, at mange danske virksomheder står på et mere usikkert økonomisk fundament, end det faktisk var tilfældet før finanskrisen. Det betyder, at der er en risiko for, at mange virksomheder i højere grad kan blive påvirket af Corona-krisen på den korte bane.

Han forklarer samtidig, at der er stor forskel på, hvor udsatte brancherne er.

  • Desværre er de mest Corona-udsatte brancher i oplevelsesindustrien også dem, der har den dårligste økonomi til at stå igennem nedgangen. Et lille lyspunkt er dog, at andelen af konkurstruede hoteller og restauranter rent faktisk er det laveste siden 2008, forklarer han.

Bo Rasmussen peger på, at de senere års konkurstal bakker op om, at der er en del danske virksomheder, der har problemer med at få økonomien til at løbe rundt. Han peger dog samtidig på, at tallene jo ikke er en reel temperaturmåling på den samlede økonomi.

Markante forskelle regionalt

Ud over det nationale perspektiv, afslører undersøgelsen store regionale forskelle på virksomhedernes sundhedstilstand. Værst står det til i Region Hovedstaden, hvor 38,6 procent af virksomhederne kører med underskud og 20,3 procent har retning mod konkurs.

Region Syddanmarks virksomheder er til gengæld mindst presset på økonomien. Aktuelt kører 32,2 procent af virksomhederne med underskud, mens kun 14,6 procent af regionens virksomheder har retning mod konkurs.

Ifølge Bo Rasmussen er det svært at finde en oplagt årsag til de markante forskelle. Men en delforklaring kan være, at Hovedstaden er overrepræsenteret af restauranter og hoteller, der er i de mest pressede brancher. Historisk har andelen af jyske virksomheder i konkursretning været mindre sammenlignet med Hovedstadens virksomheder.