Dec. 2023 | Konkursanalyser |

Handelsvirksomheder har i lang tid mærket forbrugernes tilbageholdenhed på grund af blandt andet høj inflation, og det har ført til et højt konkursniveau – senest bekræftet med en stigning i november på 2,9 procent i forhold til 2022.

Blandt andet høje udgifter til løn, varer, energi har sammen med en lav forbrugertillid og overkøbte kunder under corona kostet omsætning hos mange handelsvirksomheder.

Samlet set har det ført til et højt niveau af konkurser for handelsvirksomheder i 2022 og 2023 – senest bekræftet i novembers konkurstal, hvor der var 2,9 procent flere konkurser sammenlignet med november 2022 – i alt 175 virksomheder lukkede for sidste gang i november.

Handelsvirksomheder sælger typisk direkte til forbrugerne eller til forhandlere som grossister. Mange af handelsvirksomhederne er for eksempel de detailforretninger, som danskerne møder, når de køber ind på gågader og i butiksområder.

– Det er naturligt, at flere aktører inden for f.eks. detailbranchen har fået problemer med at få budgettet til at hænge sammen. Især de fysiske butikker med høje, faste omkostninger er ramt af svigtende forbrugslyst. Og det hjælper heller ikke, at vi strukturelt vender de fysiske butikker ryggen for at købe online. Udviklingen ses blandt andet ved, at flere butikslokaler står tomme lige nu, forklarer Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian.

Selvom en stigning på 2,9 procent ikke lyder voldsom, pointerer Experian-direktøren, at der allerede i 2022 var sket en markant stigning i antallet af konkurser. Med andre ord er antallet af handelskonkurser stagneret på et historisk højt niveau.

– Ydermere er det bekymrende, at der mod sædvanen er mange handelsvirksomheder blandt månedens ti største konkurser. Yderligere brænde til et negativt bål er, at forbrugeren efter en periode med generelt højere udgiftsniveau formodentlig ikke står på tærsklen til et voldsomt forbrugsboom, pointerer Bo Rasmussen, der dog påpeger, at detailsalget er steget en smule de seneste tre måneder, om end det stadig er tæt på niveauet før corona.

Regnskabstal afslører flere i problemer

Ud over de nye konkurstal har analysevirksomheden også set nærmere på, hvor robuste handelsvirksomhederne er her ved afslutningen på året sammenlignet med starten af 2023.

Konkret har Experian set på, hvor mange handelsvirksomheder der kører med negativt driftsunderskud og har en såkaldt angrebet egenkapital – det vil sige, at egenkapitalen er under det lovpligtige indskud på henholdsvis 40.000 kroner og 400.000 kroner for virksomhedstyperne ApS og A/S.

– I januar havde 19,15 procent af handelsvirksomhederne angrebet egenkapital og negativ drift, mens tallet nu er 20,6 procent. Antallet af underskudsgivende forretninger er gået fra 32 til 36 procent, forklarer Experian-direktøren.

– Tallene understreger den kamp, der er i gang, hvor garnet stille og rolig strammes om de mest udsatte, der til sidst går konkurs.

Læs hele konkursanalysen