Aug. 2021 | Analyser | Konkursanalyse

Antallet af danskere registreret i RKI er faldet med lidt over otte procent til cirka 174.000 danskere det seneste år, viser en ny opgørelse fra data- og analysevirksomheden Experian. En generel polstring under corona står bag faldet, men især blandt folk i 30’erne er der problemer.

Opsparingsiver og færre forbrugsmuligheder under samfundsnedlukningerne har betydet, at danskerne lige nu har rekordstore indlån i bankerne. Samtidig er flere danskere begyndt at investere penge i forskellige aktiver for at undgå bankernes negative renter.

Alle parametre fortæller, at danskerne har polstret sig yderligere i løbet af corona-perioden – vel at mærke efter en årrække, hvor opsparing også stod højt på danskernes privatøkonomiske dagsorden.

Hos data- og analysevirksomheden Experian viser den seneste temperaturmåling i RKI-registret også, at rigtig mange fuldt ud er i stand til at betale deres regninger.

 • Efter første halvår af 2021 var 174.376 danskere registreret i RKI, mens tallet for et år siden var 190.064. Vi har dermed set et markant fald i antallet af danskere, der ikke kan betale regningerne til tiden. Det er en lidt overraskende udvikling at se tilbage på med tanke på den situation og usikkerhed, vi stod i for cirka halvandet år siden, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian.
 • Paradoksalt nok har pandemiens følgevirkninger været, at danskerne øger opsparingerne. Blandt andet på grund af udbetaling af feriepenge, lave renter og høj beskæftigelse. Og den positive historie ses også i RKI-registret, der jo på mange måder er en ret præcis temperaturmåling på danskernes privatøkonomiske situation, fortsætter han.

Ifølge Bo Rasmussen er det ikke usandsynligt, at flere igen vil havne med ubetalte regninger i takt med, at oplevelsesindustrien igen giver os mulighed for at bruge flere penge på for eksempel rejser, koncerter og restaurantbesøg.

Færre unge ramt af større gæld

Selvom de nye tal for RKI-registret overordnet er meget positiv læsning, er der stadig en udfordring i aldersgrupperne fra 21 til 50 år, hvor det gennemsnitlige skyldige beløb fortsat stiger for færre registrerede. Den udvikling har været vedholdende de sidste år, og den accelerer stadig.

 • Især i aldersgruppen mellem 31 og 40 år er den største koncentration af registrerede, og når aldersgruppen samtidig skylder et rimelig stort beløb, er det negativt. I begyndelsen af 2021 skyldte gruppen lidt over 51.000 kroner i snit, mens gennemsnitsbeløbet nu er over 53.000 kroner. Det kan tyde på, at der er en del nyslåede familier, der slås med at få pengene til at række til store faste udgifter og forbrug, siger Bo Rasmussen.

Experian-direktøren er bekymret over, at udviklingen er fortsat i den nuværende økonomiske situation og advarer også de helt unge om at låne for meget:

 • Tallene vi ser i aldersgruppen 31 til 40 år skyldes måske, at de i de unge år gældsætter sig for voldsomt og derfor fortsat må kæmpe for at få en hverdag til at løbe rundt, når de stifter familie. Det bekymrer mig, siger Bo Rasmussen.

Fokus på långivning og digitale betalingsmuligheder

Ud over de corona-relaterede forklaringer mener Bo Rasmussen også, at ansvarlig långivning, der kom yderligere i fokus efter finanskrisen, har haft en gavnlig effekt på at undgå RKI-registreringer de seneste år. Eksempelvis har Experian selv værktøjet KreditStatus, hvor en långiver kan få et samlet økonomisk overblik over låntager, så der ikke så let bliver ydet kredit til én, der ikke kan betale tilbage.

Samtidig mener direktøren også, at en yderligere digitalisering de seneste år har luget godt ud i de små og ”glemte” regninger, der kunne ende i RKI.

 • Korrespondancen mellem låntager og långiver er i dag betydeligt nemmere på grund af digitalisering, og sammen med tilgængelige, digitale betalingsmetoder er det med til at minimere mængden af RKI-registreringer, der skyldes uvidenhed eller mangel på økonomisk overblik, siger Bo Rasmussen.

Den misligholdte gæld registreret i RKI lyder fortsat på over 11 milliarder kroner – trods det markante og mangeårige fald i antallet af registreringer.

Ny RKI-opgørelse i nøgletal (ultimo juni 2021):

 • 174.376 danskere er registreret i RKI ved udgangen af juni 2021 – det er ny bundrekord siden seneste top i 2014, hvor næsten 233.000 danskere var i registret.
 • Den samlede misligholdte gæld lyder på lidt over 11,1 milliarder kr. – det er en nedbringelse på over 900 millioner kr. i forhold til første halvår 2020. Til sammenligning var den samlede misligholdte gæld i januar 2014 på 16,9 mia. kr.
 • Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person er 63.737 kr.
 • I gennemsnit er hver enkelt dansker i RKI registreret med 2,7 sager med en gennemsnitlig beløbsstørrelse på 23.612 kroner.
 • Det er blandt danskere i alderen 31-40 år, at den største koncentration af RKI-registrerede findes. 5,89 ud af 100 i aldersgruppen er i RKI.
 • Region Sjælland er stadig den region med den største andel af registrerede personer med misligholdt gæld: 4,61 procent af personer på 18 år eller derover i Region Sjælland står i RKI. Region Hovedstadens borgere er bedst til at undgå en registrering i RKI.

[Fakta om RKI]

 • RKI-registret er en avanceret løsning, som en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger til at registrere personer og virksomheder, der ikke får betalt deres regninger
 • Ender du i RKI-registret har det blandt andet indflydelse på ens muligheder for at optage lån og købe på kredit.
 • Du kan godt være registreret flere gange i RKI på samme tid: Hvis du for eksempel har udeståender med to forskellige kreditorer, kan begge registrere dig
 • Når en registrering bliver slettet, fjernes den helt af registret – også historikken