Mar. 2021 | Konkursanalyser | Konkursanalyse

Tal fra Experian for februar viser for anden måned i træk en kraftig stigning i antallet af konkurser – især hovedstadsområdet er ramt. Ifølge Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian, er tallene umiddelbar dyster læsning, men der både positive elementer og forklaringer bag dele af stigningen.

154 procent flere konkurser i februar 2021 sammenlignet med februar 2020. Det viser den helt nye konkursanalyse fra data- og analysevirksomheden Experian. Dermed følger årets anden måned op på en markant stigning i januar.

I alt gik 1196 virksomheder konkurs i februar i år, mens tallet i februar 2020 var 471.

  • De nye tal viser, at nedlukningerne begynder at sætte sine spor rundt i Danmark blandt mange forskellige typer virksomheder. Det er dog værd at bemærke, at en del af konkurserne er sket i passive virksomheder og blandt holdingselskaber. Men selv renset for det, er konkurserne blandt helt almindelige virksomheder desværre begyndt at vise sig, noterer Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian.

Næsten halvdelen af de konkursramte selskaber er såkaldte iværksætterselskaber (IVS’ere), der senest til oktober skal omdannes til en anden virksomhedskonstruktion, selv lukke virksomheden eller blive begæret konkurs.

  • Politikerne har besluttet at udfase de såkaldte 1-krone-selskaber, og det er nok den udvikling, som vi også ser i konkurstallene nu. Og der vil i de kommende måneder være ekstra konkurser på den konto, siger Bo Rasmussen.

Hovedstaden er hårdest ramt

Regionalt er det især i hovedstadsområdet, at konkurserne sætter ind. Cirka 70 procent af alle registrerede konkurser i februar er virksomheder, der er bosiddende i Region Hovedstaden. Bo Rasmussen mener dog, at tallet kan være kunstigt højt, fordi Sø- og Handelsretten i København måske har samlet en større bunke af københavnske tvangsopløsninger i februar.

De fire andre regioner oplever også flere konkurser, men i et noget mindre omfang.

Ifølge Bo Rasmussen er det dog vigtigt at pointere, at de mange konkurser kommer ovenpå et 2020 med unormalt få konkurser – især hvis vi sammenligner med den krise, vi befinder os i.

Stigningen i antallet af konkurser er spredt godt ud på brancher. I faktiske størrelser er restauration og overnatning stadig den branche, hvor konkurserne er hyppigst. 3,74 virksomheder ud af 1.000 i branchen gik konkurs i februar 2021.

Konkursanalyse Februar 2021

Download the PDF