Okt. 2020 | Konkursanalyser | Konkursanalyse

Danskernes iværksættertrang er ikke bremset af corona, viser seneste tal fra vores Nyetableringsanalyse for tredje kvartal i 2020. I dette kvartal blev der oprettet 7.192 virksomheder mod 6.251 i samme kvartal 2019 – en stigning på over 15 procent.

Iværksættertrangen blandt danskerne er stor – selv med corona-usikkerheden. Trods en kortvarig nedgang i antallet af nystartede virksomheder i forbindelse med nedlukningen i det tidlige forår, er lysten til at få sit eget CVR-nummer lige nu højere end i 2019.

I tredje kvartal i år har 7.192 nye virksomheder set dagens lys, og det er over 15 procent flere end i samme periode af 2019, hvor 6.251 virksomheder blev etableret.

  • Vi bliver overrasket gang på gang under den her atypiske krise. Og det er jo en positiv tendens , at så mange har lysten til at begynde et iværksættereventyr netop nu, siger Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian.

Set over hele 2020 har der været en tilbagegang i antallet af nyetablerede virksomheder sammenlignet med de foregående år. Men reelt er der ikke tale om en stor nedgang, da der de foregående år er oprettet mange IVS-selskaber (de såkaldte 1-kronesselskaber), der reelt ikke har været i drift.

Hent analysen over nyetableringer i Q3, 2020

Hent analysen

Ifølge Bo Rasmussen gør IVS-ordningens ophør det vanskeligt at sammenligne tallene for det enkelte år, da der har været mange fiktive selskaber, der er oprettet, fordi det reelt ikke var forbundet med omkostninger at få et CVR-nummer. Men det er muligt at sammenligne 2019-tallene for 3. kvartal, fordi IVS-ordningen på det tidspunkt var udfaset. Det er derfor interessant at se, at iværksætterne er mere aktive i 2020 sammenlignet med 2019.

Iværksættere ser (web)potentiale

For Bo Rasmussen kan en del af forklaringen på iværksætterlysten være, at vi har en fin hjemlig efterspørgsel på trods af corona.

  • Det er ikke usandsynligt, at der er mange virksomhedsstiftere inden for webbaseret handel, der har set en mulighed i markedet på grund af stigende e-handel, der er drevet af tendensen om at handle ind på nettet frem for fysiske butikker, men også af at der er mange købelystne og købestærke danskere, siger Experian-direktøren.

Ifølge Bo Rasmussen er det også en mulighed, at en del danskere, der har mistet jobbet i det sidste halve år, nu har fået skubbet til at begynde egen virksomhed. Det er normalt, at kriser skaber nye dynamikker i erhvervslivet, og fundamentet for fremtidens vindere bliver ofte lagt i nedgangstider.

Københavnerne er mest virksomme

Virketrangen i tredje kvartal er bredt funderet i hele landet sammenlignet med 2019. Kun i Midt- og Vestjylland er der lige mange iværksættere, mens resten af landets regioner har oplevet fremgang i forskellige styrker. Bornholmerne er de mest iværksætterlystne i tredje kvartal 2020 sammenlignet med 2019 – dog med det forbehold, at antallet af nye bornholmske virksomheder er få.

På landsplan er koncentrationen af iværksættere størst i og omkring København. Borgerne i Gentofte er dem i Danmark med den største trang til at starte en virksomhed. For hver 1.000 indbyggere i kommunen er der 3,66 af dem, der har fået foden under eget bord i tredje kvartal. Ifølge Bo Rasmussen er det en udvikling, som vi har set i årevis.

15 ud af de 20 bedste iværksætterkommuner er placeret i eller tæt ved København, og Kerteminde på en niendeplads er første kommune, der ikke er placeret tæt ved hovedstaden.