Mar. 2020 | Konkursanalyser | Konkursanalyse

Lidt over 45.000 unge danskere mellem 18 og 30 år er lige nu registeret i RKI.  Det er lidt over ni procent færre end i 2017. Til gengæld er der en tendens til, at de færre skyldnere står i en dybere gæld. Det viser tal fra Experian, der står bag RKI-registret.

I uge 11 er der for syvende gang fokus på unges privatøkonomi i grundskolen. Rekordmange skoler og elever deltager i årets Pengeuge, der er et samarbejde mellem Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening.

Ifølge tal fra data- og analysevirksomheden Experian, der driver RKI-registret, ser det ud til, at der netop er et stort behov for at lære unge om finansiel forståelse. For selvom antallet af RKI-registrerede unge mellem 18 og 30 år er faldet med 9,4 procent fra 2017 til 2020, viser tallene, at dem, der er tilbage, skylder flere penge til flere kreditorer. Fra 2017 til 2020 er det gennemsnitlige beløb, de unge mellem 18 og 30 år skylder, steget fra 27.016 kroner til 31.199 kroner.

  • Antallet af sager hos den enkelte unge, det vil sige hvor mange udeståender, man har med forskellige kreditorer, er inden for de seneste år faktisk steget. Der er altså en stor gruppe af unge, hvor de ubetalte regninger bare hober sig op, og det kan være svært for dem at komme ud af gældsspiralen. Derfor er det meget positivt, at der bliver sat fokus på unge og økonomi i forbindelse med Pengeuge, siger Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian.

Ifølge Bo Rasmussen er faldet i antallet af dårlige skyldnere et bevis på, at långivere bliver bedre og bedre til at kreditvurdere deres unge kunder. – Vi oplever et øget fokus på ansvarlig långivning både politisk og i mediebilledet, og det er rigtig positivt, hvis det er med til at sikre bedre kreditvurdering, fortæller han.

Ifølge Bo Rasmussen er det stadig vigtigt med fokus på rådgivning og daglig uddannelse i grundskolen og på ungdomsuddannelser, da 45.000 unge i RKI-registret er mange.

  • Det er dårligt for samfundsøkonomien og en svær situation for den enkelte, fordi det kan være svært at komme ud af gældssituationen, siger han.

Store regionale forskelle

Regionalt er der store forskelle på, hvor mange af de unge der er dårlige betalere.

Vest- og Sydsjælland tegner sig for den største andel af unge dårlige betalere, mens unge i Østjylland og Hovedstadsområdet er landets økonomiske dukse. I Sønderjylland og på Fyn er der også en del i RKI-registret, men fælles for hele landet er, at det især er i landområderne, at de fleste unge skyldnere findes.

  • Der er en geografisk sammenhæng mellem unges gældsproblemer og resten af befolkningens gæld. Det vil sige, at de områder, hvor unge har mange RKI-registreringer, er også de områder, hvor resten af befolkningen har mange registreringer. Det kan derfor tyde på, at der er et element af social arv i gældsudviklingen, siger Bo Rasmussen og fortsætter:
  • Det ser også ud til, at de mest velbeslåede unge med en god uddannelse og med udsigt til at få en høj indkomst samler sig i og omkring de største danske byer.

Læs Finans Danmarks rapport – “Unge – gæld, forbrug og opsparing” her.

Fakta om RKI

  • RKI-registret er et værktøj, som en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger til at registrere personer og virksomheder, der ikke får betalt deres regninger
  • Ender man i RKI-registret har det blandt andet indflydelse på ens muligheder for at optage lån og købe på afbetaling
  • Man kan godt være registreret flere gange i RKI på samme tid: Hvis du for eksempel har udeståender med to forskellige kreditorer, kan begge registrere dig
  • Når en registrering bliver slettet, udgår den helt af registret – også historikken.