Apr. 2024 | Iværksætteranalyser |

6.418 virksomheder blev stiftet i første kvartal 2024 – det er et fald på 1,7 procent sammenlignet med samme kvartal i 2023 og det laveste i 11 år. En økonomi på vågeblus ser ud til at holde iværksætterlysten i ro.

Dansk økonomi står i to virkeligheder – én hvor det brede erhvervsliv ikke har det specielt nemt, og så en hvor medicinalbranchen med Novo Nordisk i spidsen holder hånden under hele økonomien.

For iværksætteriet ser det ud til, at det er den første virkelighed, som danskerne tager udgangspunkt i. Nye tal for første kvartal 2024 over nyetableringer fra Erhvervsstyrelsen viser nok en gang et fald i iværksætterlysten – om end det er mikroskopisk.

– Sidste år nåede vi et ni års lavpunkt for nyetableringer i et første kvartal. Men den negative rekord er nu slået allerede året efter. Antallet af nye selskaber er faldet 1,7 procent fra første kvartal 2023 til 6.418 selskaber, siger Bo Rasmussen, der har set på tallene, og som er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian.

– Det er nærliggende at tro, at et stagnerende forbrug og færre investeringer får danskerne til at holde sig fra at grundlægge nye virksomheder. Det var i øvrigt også tilfældet i vækstdødvandet ovenpå finanskrisen. Vi er dog fortsat på et højere niveau for iværksætteri end tilbage i 2009 til 2013 og står samlet set et meget bedre sted. Vi forventer bestemt, at flere vælger iværksættervejen, når der forhåbentlig inden længe kommer et bredt funderet, solidt opsving, fortsætter han.

Experian-direktøren ser ud over en forholdsvis lav forbrugertillid og ringe investeringslyst, at arbejdsmarkedet spænder ben for, at flere springer ud som virksomhedsejer.

Her ses udviklingen i nyetableringer fra 1. kvartal 2009 til og med 1. kvartal af 2024. Tallene er for de første tre måneder af hvert år. Vær opmærksom på, at tallene fra 2014-2019 er påvirket kraftigt af IVS-ordningen.

 

Lønmodtagere holder fast i jobbet

Selvom ledigheden er steget siden bunden i foråret 2022, er der fortsat relativt få danskere, der ikke har et arbejde at stå op til. Og samtidig er beskæftigelsen fortsat med at slå rekord, så der nu er over tre millioner lønmodtagere.

Netop det stærke arbejdsmarked kan være en alvorlig hæmsko for, at flere kaster sig ud i et iværksættereventyr.

– Selvom arbejdsmarkedet i øjeblikket er i topform, kan det paradoksalt nok have en negativ effekt på iværksætterlysten. Stort set alle danskere, der kan tage et job, har allerede et arbejde, og hvis de ikke er tilfredse, er der ofte mange muligheder for at søge job i en anden virksomhed eller organisation. Samtidig er der netop blevet offentliggjort lønstatistikker, der viser højeste lønstigninger i over 30 år. Dermed genvinder lønmodtagerne hurtigt en del af den tabte købekraft, og en større løncheck får muligvis danskerne til at holde fast i jobbet, mener Bo Rasmussen.

Experian-direktøren peger også på, at høje etableringsomkostninger og den betydelige risiko for fiasko holdt op imod for eksempel funktionærlovens opsigelsesvarsler også har en betydning for iveren efter at få egen virksomhed.

– Når de værste usikkerhedsmomenter aftager, er der muligvis lagt op til en positiv ketchupeffekt, hvor danskere med en iværksætter i maven for alvor tager springet, mener Experian-direktøren.

Som de foregående mange kvartaler er det i Gentofte Kommune, at koncentrationen af entreprenante danskere er højest, og generelt findes de mest iværksætterlystne indbyggere i og omkring København. De første syv pladser bliver indtaget af kommuner i eller i nærheden af hovedstaden.

Tallene i opgørelsen dækker over alle virksomheder, der får et CVR-nummer og er regnskabspligtige. De vil typisk være af formen A/S, ApS, P/S, I/S og AMBA.