Apr. 2024 | Konkursanalyser |

Antallet af konkurser er faldet med over 27 procent i marts sammenlignet med samme måned i 2023. Dermed ser konkursbølgen ud til at være stoppet, men for eksempel i byggeriet er der stadig udfordringer.

Forårstegnene bliver lige nu flere, og der er også flere tegn på, at økonomien så småt begynder at spire. Nu viser vores seneste konkurstal for marts et markant fald på over 27 procent. I marts 2023 gik 620 danske virksomheder konkurs, mens det i den netop overståede måned var 450.

– Det er ikke en skyfri himmel, vi kigger på, men det ser bestemt ud til, at den værste konkursbølge er ovre for denne gang. Det er dog stadig værd at notere, at der fortsat er mange konkurser, siger Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian.

Han fortsætter:

– Det var for alvor i 2022, at konkurserne tog fart, mens vi stille og roligt har set færre konkurser hen over det seneste år. Inflationen er ved at komme under kontrol og nærmer sig målsætningen på to procent, og dermed er der nu rentesænkninger i horisonten. Det vil alt andet lige hjælpe på virksomhedernes indtjening og overlevelsesevne.

For Bo Rasmussen er de mange konkurser ikke nødvendigvis kun dårlige for den samlede økonomi:

– Det kan naturligvis være et økonomisk problem for den enkelte virksomhedsejer, men ofte kommer der nye, mere innovative virksomheder til, der samlet set er med til at styrke erhvervslivet som helhed, mener han.

Byggevirksomheder hårdt ramt

Mens det overordnet for erhvervslivet ser bedre ud end det længe har gjort, er historien fortsat mudret for byggeriet.

Ifølge Bo Rasmussen er der tegn på, at konkursniveauet for byggeriet er ved at flade ud, men der er fortsat mange månedlige konkurser. I marts faldt antallet af konkurser i byggeriet med 7,5 procent sammenlignet med marts 2023.

– Når vi kigger på de ti største konkurser i marts, er der tre af dem, der er sket i byggebranchen, og det understreger alvoren i branchen, og at det er selv rimelig store virksomheder, der er blevet ramt på balancen af de markant højere byggeomkostninger, forklarer Bo Rasmussen.

Parcelhusmarkedet falder 35 procent

Tidligere i år offentliggjorde Danmarks Statistik nye data for igangsatte og færdiggjorte byggeprojekter, og de viser, at ordrebøgerne er svundet ind, og der er ikke meget, der tyder på, at de bliver fyldt op lige med det første.

– Det er især enfamiliehuse, danskerne har droppet, og det er ikke overraskende med tanke på de højere byggeomkostninger kombineret med en markant højere rente og generelle leveomkostninger. I fjerde kvartal 2022, hvor byggeriet allerede havde toppet, blev der igangsat byggeri af 3.079 enfamiliehuse i Danmark. I fjerde kvartal 2023 var det tal faldet over 35 procent til 1.944.

Erhvervsbyggeriet klarer sig generelt noget bedre. Hen over de seneste mange kvartaler er der samlet for hele branchen blevet afsluttet flere kvadratmeter, end der er blevet igangsat.

De samlede byggeomkostninger ved nybyg steg i de første tre kvartaler af 2023, men faldt med 3,7 procent i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal 2023. Siden 2015 er det blevet cirka 45 procent dyrere at få opfyldt drømmen om nyt hus.

 

Læs hele konkursanalysen, hvor du finder flere detaljerede oplysninger om månedens konkurser. Få et dybere indblik i danmarks erhvervsklima og dets indvirkning på forskellige sektorer.

Læs hele konkursanalysen, hvor du finder flere detaljerede oplysninger om månedens konkurser. Få et dybere indblik i danmarks erhvervsklima og dets indvirkning på forskellige sektorer.

Læs hele konkursanalysen