Sep. 2023 | Nyheder | Fraud, Svindel

Lad os dykke ned i et emne, der er utrolig vigtigt for rigtig mange SME virksomheder i øjeblikket – nemlig svindel.  Svindel og fraud er en trussel, der konstant lurer i horisonten, og det er afgørende at vide, hvordan man kan identificere svindlere i tide for at beskytte ens virksomhed.  

Det kommer vi lidt nærmere på i denne artikel, hvor vi giver dig værktøjerne til at opdage potentielle svindlere i tide og minimere risikoen for tab. Vi vil se på adfærdsmønstre og indikatorer, der kan hjælpe dig med at identificere kunder, der agerer i ond tro.


Så hvad skal du være opmærksom på hos dine kunder?

At tiltrække nye kunder bør altid være en grund til fejring, men det er vigtigt at udvise forsigtighed. Uanset din virksomheds størrelse er alle i risiko for at blive snydt. KYC (Know Your Customer) er et krav i henhold til hvidvaskloven, der pålægger virksomheder at dokumentere, at de kender deres kunder tilstrækkeligt og kan identificere potentielle risici. Den virkelige udfordring opstår, når en kunde handler i ond tro.

Et eksempel kunne være en etableret virksomhed med en sund økonomi gennem mange år, der går igennem et ejerskifte, da ejeren går på pension. De sælger virksomheden til en ny ejerkreds, der viser sig kun at have ét formål – at tømme virksomheden for let omsættelige aktiver.

Dette mønster gentager sig ofte, hvor de nye ejere køber dyre mobiltelefoner, computere og designermøbler til firmaet for derefter at lade virksomheden gå konkurs. Dette efterlader leverandører med store tab.

Hvilke tegn afslører kunder, der handler i ond tro?

Ved hjælp af omfattende dataanalyse har. Experian identificeret en række parametre, der, selvom de hver for sig måske ikke indikerer nogen bekymring, når de kombineres, skaber en øget risiko for potentielt bedrageri. Disse parametre fortjener derfor ekstra opmærksomhed. Der er visse aktiviteter og adfærd hos en kunde, der bør få alarmklokkerne til at ringe.

  • Ejerskifte: Når der sker et ejerskifte i hos en af dine kunder
  • Hurtig regnskabsaflæggelse efter årsafslutning: Hvis din kunde præsenterer årsregnskaber meget tidligt efter afslutningen af regnskabsåret, kan det være en potentiel advarsel.
  • Hurtigere regnskabsaflæggelse end sidste år: En markant forkortelse af tidspunktet for årsregnskabsaflæggelse i forhold til tidligere år kan være mistænkelig.
  • Forbedret resultat: Hvis en kunde pludselig går fra negative tal til positive eller viser en betydelig forbedring af et lille positivt resultat, bør det vække din opmærksomhed.
  • Ledelsesændringer: Hyppige skift i ledelsen kan også være en indikator.

Det er vigtigt at understrege, at disse hændelser i sig selv kan være normale. Det er kombinationen eller hyppigheden af dem, der bør give anledning til bekymring. Hvis du opdager, at din kunde opfylder flere af disse parametre, anbefaler vi at indlede en dialog med kunden for at afdække situationen nærmere.

Løbende overvågning

Som virksomhedsejer er det afgørende at forstå, at verden ikke står stille, og at dine kunders adfærd kan ændre sig over tid. Derfor anbefaler Experian kraftigt, at du løbende overvåger din kundeportefølje. Forebyggelse er nøglen til at beskytte din virksomhed mod svindel og bedrageri.

 

Kunne du tænke dig at læse mere om Experian’s fraud og svindel løsninger, kan du læse meget mere her.