Jan. 2021 | RKI Analyser | Konkursanalyse

Vores nyeste RKI-tal viser, at de gode betalingstakter fra første halvår fortsatte i andet halvår af 2020. I dag er cirka 184.000 danskere i RKI, og selvom det lave antal overordnet er positivt, er der enkelte mislyde.

De seneste syv år er danskerne blevet bedre og bedre til at betale deres regninger, og ikke en gang en pandemi og samfundsnedlukninger har kunnet skubbe til privatøkonomierne.

RKI-registret over dårlige betalere toppede sidst i januar 2014 med knap 233.000 danskere registreret, mens det tal ved det netop overståede årsskifte var cirka 184.000 danskere. Ved indgangen til 2020 var cirka 195.000 danskere registreret i RKI-registret, så vi har været vidne til en nedgang på mellem fem og seks procent af antallet af registreringer i løbet af forrige år.

  • Vi sidder igen midt i en ubehagelig coronasaks, hvor lyspunktet – både for økonomien og os som mennesker – er, at vaccinerne er begyndt at blive givet over en periode til danskerne. Positivt for vores samlede økonomiske sammenhængskraft er det, at stadig færre danskere nu står registreret i RKI-registret. Det vidner om en robust økonomisk hverdag for mange danskere, hvor lave bankrenter, en lav arbejdsløshed, udbetaling af feriepenge og solide opsparinger viser en fornuftig udvikling, siger Bo Rasmussen, Nordisk Salgsdirektør hos Experian.

De unge skal passe på

Under overfladen på de positive tal er det ifølge Bo Rasmussen dog værd at fokusere lidt på de yngre generationer i gældsregistret. For på det seneste har vi nemlig set en lidt trist tendens, der i øvrigt er forstærket fra 2019 til 2020.

  • I aldersgrupperne fra 21 til 50 år er det gennemsnitlige skyldige beløb steget fra 2019 til 2020, mens antallet af sager, den enkelte er registreret med, stiger. Det står i kontrast til de ældre danskere, der generelt har færre sager og mindre skyldige beløb.

Ifølge Bo Rasmussen er det naturligt, at de yngre generelt har sværest ved at betale regninger og lån til tiden. Men det er bekymrende, at vi ser den nuværende udvikling i en periode, hvor tallene egentlig overordnet ser positive ud.

En forklaring bag udviklingen kan være, at for mange unge optager en masse mindre lån i de unge år, som så bliver en stor klods om benet senere i livet. Bo Rasmussen advarer om at låne for meget, når du er ung:

  • Det har store og vidtrækkende konsekvenser for den enkelte at være i RKI-registret, så det er vigtigt, at unge danskere betaler deres regninger til tiden og ikke har for store udgifter. Vi ved, at det ofte begynder en negativ gældsspiral, hvis du først bliver registreret flere gange. pointerer han.

Digitalisering og ansvarlig långivning bag succes

Experian-direktøren peger især på to faktorer ud over generel robust økonomi, når han skal pege på forklaringer bag RKI-tallene:

Først og fremmest er ansvarlig långivning vigtig, når det kommer til at undgå RKI-registreringer, og dér har finanssektoren ifølge Bo Rasmussen udviklet sig. Det er positivt for alle, at der ikke bliver givet kreditter til personer, der ikke kan betale tilbage.

  • Det er glædeligt at se, at forskellige hjælpemidler hver dag hjælper de ansatte hos kreditgiverne, så de primært yder lån og kreditter til de danskere, der rent faktisk kan betale tilbage. I de seneste år har vores egen KreditStatus gjort det nemmere at samle lånedata for danskerne, og det har samlet set været med til at skabe et robust kreditmarked til gavn for os alle sammen. Blandt andet i den nuværende situation, hvor det er særlig vigtigt at kunne hente den nødvendige kapital på konkurrencedygtige vilkår, forklarer Experian-direktøren.

Dernæst har de digitale muligheder i dag også gjort det nemmere for danskerne at holde styr på og betale deres gæld og regninger til tiden.

  • Korrespondancen mellem låntager og långiver er i dag betydeligt nemmere på grund af digitalisering, og sammen med tilgængelige digitale betalingsmetoder er det med til at minimere mængden af RKI-registreringer, der skyldes uvidenhed eller mangel på økonomisk overblik, siger Bo Rasmussen.

Ny RKI-opgørelse i nøgletal:

  • 183.966 danskere er registreret i RKI ved udgange af 2020 – det er bundrekord siden seneste top i 2014, hvor næsten 233.000 danskere var i registret.
  • Den samlede misligholdte gæld lyder på 11,8 milliarder kr. – det er en nedbringelse på over 800 millioner kr. i forhold til begyndelsen af 2020. Til sammenligning var den samlede misligholdte gæld i januar 2014 på 16,9 mia. kr.
  • Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person er 64.179 kr. Det er det laveste siden 2012.
  • I gennemsnit er hver enkelt dansker i RKI registreret med 2,75 sager med en gennemsnitlig beløbsstørrelse på lidt over 23.300 kroner.
  • Det er blandt danskere i alderen 31-40 år, at den største koncentration af RKI-registrerede findes. Lidt over seks ud af 100 er i RKI.
  • Region Sjælland er stadig den region med den største andel af registrerede personer med misligholdt gæld: 4,85 procent af personer på 18 år eller derover i Region Sjælland står i RKI. Region Hovedstadens borgere er bedst til at undgå en registrering i RKI.