Loading...

Nye nordiske konkurstal: Hjælpepakker redder Norge og Danmark – svenske og finske virksomheder hårdt ramt

De norske og danske regeringer har med milliardstore hjælpepakker holdt konkurserne i skak – i begge lande er antallet af konkurser i marts, april og maj faktisk faldet set i forhold til samme periode 2019. Omvendt forholder det sig i Sverige og Finland, hvor politikerne i højere grad lader falde, hvad ikke kan stå. Se nedenstående figur. Tallene bag analysen kommer fra data- og analysevirksomhederne Experian og Enento Group (lokalt kendt som UC i Sverige og Aksiekiestieto i Finland).

I Danmark skal resultaterne dog læses med det lille forbehold, at tallene er holdt ”kunstigt” oppe af ekstraordinært mange 2019-konkurser som følge af IVS-ordningen. Samtidig har domstolene kørt på lavt niveau i de første måneder under corona-nedlukningen. Men det ødelægger ikke det generelle billede af, at danske virksomheder er forskånet for de største konkursbølger.

– Det er dog for tidligt at afblæse problemerne. De nordiske tal viser tydeligt, at hjælpepakkerne har haft den ønskede effekt. Men spørgsmålet er, hvordan de mest udsatte virksomheder i Danmark og Norge reagerer, når tidslommen med statshjælp slutter, siger Bo Rasmussen, der er nordisk salgsdirektør hos Experian.

Et interessant perspektiv ved konkurstallene er, at danske hoteller og restauranter indtil videre har undgået konkurser, mens netop denne branche i de tre andre lande har været hårdt ramt af konkurser.

Her ses et samlet overblik med udviklingen i nordiske konkurser i perioden marts-maj fra 2019 til 2020:

Land/forskel fra ’19 til’20 Marts April Maj
Danmark -75% -49% -10%
Finland 24% 36% -9%
Norge -26% -36% -27%
Sverige 15% 30% -1%

Vi udgiver i starten af hver måned en Konkursanalyse for Danmark, som du kan finde under vores Nyhedssektion her

Ønsker du mere information, så er du altid velkommen til at kontakte Presseansvarlig: Rie Lindgren på rie.lindgren@experian.com