Loading...

Nye tal fra RKI: Færre danskere ender som dårlige betalere

Knap 195.000 danskere er lige nu registeret i RKI. Det er 16 procent færre end i 2014, hvor tallet var på sit højeste. Også den samlede misligholdte gæld er på bare seks år faldet fra 16,9 til 12,6 milliarder kroner. Det viser vores nyeste opgørelse. De positive takter skyldes dels de seneste års højkonjunktur, men de indikerer også, at den øgede opmærksomhed på ansvarlig långivning bærer frugt.

Danskernes privatøkonomi er kommet godt fra start i 2020. Nye tal fra data- og analysevirksomheden Experian, der står bag RKI-registret, viser, at der er 194.977 danskere registreret i RKI. Den samlede misligholdte gæld lyder på 12,6 milliarder kroner, som er markant lavere end de 16,9 milliarder kroner, gælden var på, da den peakede i 2014.

– Vi har igennem en årrække set antallet af dårlige betalere blandt danskerne falde. Langt hen ad vejen er det en naturlig og positiv konsekvens af den højkonjunktur, vi oplever i disse år. Det er en indikation på, at danskerne generelt har en sund privatøkonomi – og at vi er gode til ikke at bruge flere penge og stifte mere gæld, end vores økonomi kan bære, siger Bo Rasmussen, Nordisk Salgsdirektør i Experian.

Men ifølge ham er det ikke kun de danske forbrugere, der skal have ros for at holde spenderbukserne på:

– Tallene sender også et signal om, at långivere bliver bedre og bedre til at kreditvurdere deres kunder. Herhjemme har vi oplevet et øget fokus på ansvarlig långivning både politisk og i mediebilledet, og det er rigtig positivt, hvis det er med til at sikre bedre kreditvurdering, siger Bo Rasmussen.

Fortsat svært at komme ud af gældsmøllen

Ifølge den nye opgørelse fra Experian er alt dog ikke lutter lagkage for danskernes privatøkonomi. Blandt de knap 195.000 danskere, der står tilbage i RKI, er der desværre en kedelig tendens:

– Antallet af sager hos den enkelte person, det vil sige hvor mange udeståender, man har med forskellige kreditorer, er inden for det senest år faktisk steget. Der er altså en gruppe borgere, hvor de ubetalte regninger bare hober sig op, siger Bo Rasmussen.

Andelen af dårlige betalere falder heller ikke i alle aldersgrupper. Blandt de 71-90 årige er andelen af RKI-registrerede personer faktisk steget lidt set over de seneste tre år. Samtidig skylder flere ældre også en del mere end landsgennemsnittet på 64.729 kroner pr. person. De 61-70 årige skylder mest med at gennemsnit på 100.634 kroner, mens de 71-80-årige ligger næsthøjest med 93.628 kroner.

– Det vidner om, at der er en gruppe ældre i Danmark, som er stærkt udfordrede på økonomien. De har haft flere år til at opbygge gæld, og desværre bliver det ikke ligefrem lettere at komme ud af en negativ gældsmølle med alderen, blandt andet fordi personer, der har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet jo ikke på samme måde bliver omfattet af et økonomisk opsving, lyder det fra Bo Rasmussen.

Kreditvurdering er et fælles ansvar i finanssektoren

2020 er skudt i gang, og hvis året skal fortsætte med at se færre dårlige betalere blandt danskerne, er der ifølge Bo Rasmussen kun én vej:

– 195.000 danskere i RKI er stadig rigtig mange. Hvis det tal skal længere ned, kræver det en fortsat fælles indsats, hvor tilgængelige kreditvurderingsværktøjer bruges til at vurdere forbrugerens økonomiske situation, så vi sikrer ansvarlig långivning. Der bliver tydeligvis stadig ydet lån til personer, hvor man ikke har undersøgt den samlede gældsbyrde til bunds, og som finanssektor har vi et fælles ansvar for at sikre, at den slags ikke sker, slutter Bo Rasmussen.

Hent hele RKI-statistikken for 2019 her

Ny RKI-opgørelse i nøgletal:

 • 977 danskere er registreret i RKI – det er 16 procent færre end i 2014, hvor tallet var på sit højeste
 • Den samlede misligholdte gæld lyder på 12,6 milliarder kr. – det er en nedbringelse på lidt over 500 mio. kr. i forhold til samme tidspunkt sidste år. Til sammenligning var den samlede misligholdt gæld i januar 2014 på 16,9 mia. kr. fordelt på cirka 232.000 danskere
 • Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person på landsgennemsnit er 64.729 kr.
 • Andelen af registrerede personer er faldet mest hos de unge 18-20 årige: I 2014 udgjorde de 1,58 procent mod 1,14 procent i dag. Det er et fald på knap 28 procent.
 • Som de eneste er andelen af RKI-registrerede 71-90 årige steget i perioden 2017 – 2020
 • Aldersgruppen 61-70 årige har den største misligholdt gæld pr. person og skylder i gennemsnit 100.634 kr.
 • Region Sjælland er stadig den region med den største andel af registrerede personer med misligholdt gæld: 5,20 procent af personer på 18 år eller derover i region Sjælland står i RKI
 • Region Hovedstaden har forbedret sig relativt mest de seneste tre år – her er andelen af registrerede personer faldet med 16,5 procent. Region Nordjylland har forbedret sig mindst med 9,0 procent
 • Lolland er fortsat den kommune, som er hårdest ramt af misligholdt gæld: 9,33 procent af kommunens borgere på 18 år eller derover er registreret i RKI.

Fakta om RKI

 • RKI-registret er et værktøj, som en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger til at registrere personer og virksomheder, der ikke får betalt deres regninger
 • Ender man i RKI-registret har det blandt andet indflydelse på ens muligheder for at optage lån og købe på afbetaling
 • Man kan godt være registreret flere gange i RKI på samme tid: Hvis du for eksempel har udeståender med to forskellige kreditorer, kan begge registrere dig
 • Når en registrering bliver slettet, udgår den helt af registret – også historikken.

 

Om Experian

Vi er verdens førende leverandør af data, analyser og statistiske modeller, der leverer data og analyseværktøjer til kunder i hele verden. Vi hjælper virksomheder med at styre kreditrisiko, forebygge svindel, målrette markedsføring og automatisere beslutningsprocesser. Vi hjælper også privatpersoner med at kende deres kreditværdighed og beskytte sig mod identitetstyveri. I 2019 blev vi for femte år i træk udnævnt af Forbes magazine som én af verdens mest innovative virksomheder.

Vi beskæftiger omkring 17.000 mennesker i 44 lande. Vores hovedkontor ligger i Dublin, Irland, med operative hovedkvarterer i Nottingham (UK), Californien (USA) og São Paulo (Brasilien).

Experian plc er noteret på London Stock Exchange (EXPN) og er en del af FTSE 100-indekset. Den samlede omsætning for finansåret der sluttede 31. marts 2019, var 4,9 mia. $.

Læs mere her: http://www.experian.dk/