Loading...

Kurs mod rekordmange konkurser

Helt nye tal viser, at året indtil videre har budt på ekstraordinære mange konkurser, og der er kurs mod rekordmange konkurser i 2019. Men det er der en god forklaring på.

”2019 har i øjeblikket kurs mod den triste rekord at være det år nogensinde, hvor flest danske virksomheder blev erklæret konkurs. På nuværende tidspunkt – efter blot ti måneder – er 6.856 virksomheder blevet erklæret konkurs; det er stort set lige så mange virksomheder, som blev erklæret konkurs inden 2018, var løbet ud. Den kraftige stigning skyldes blandt andet teknik i forhold til lovgivningen, der kræver registrering af reelle ejere. Erhvervsstyrelsen oversendte i november sidste år ca. 7.500 selskaber til skifteretterne med henblik på tvangsopløsning, fordi selskaberne ikke fulgte lovgivningen om at have registreret deres reelle ejere. Det har så betydet mange konkurser i marts og april i år,” siger Bo Rasmussen, salgsdirektør i Experian.

Konkurser trods gode tider

De senere år er lige så mange virksomheder gået konkurs, som vi så i kriseårene.

”Det er på trods af, at der de senere år har været fremgang i både danske og global økonomi, der har givet et godt grundlag for vækst hos mange virksomheder. Men når tiderne er gode, så er der mange med en iværksætter i maven, som får mod på at starte egen virksomhed. Det samme er tilfældet i Danmark, hvor der aldrig er blevet etableret så mange nye virksomheder, som vi har set de seneste par år,” siger Kristian Skriver.

Kristian Skriver minder om, at selvom den enkelte konkurs kan være en sørgelig historie for de implicerede, er det vigtigt at huske på at set fra et samfundsøkonomisk perspektiv, er konkurser en sund markedsmekanisme.

”Firkantet set kan man sige, at konkurser opstår, når mindre effektive virksomheder bliver udkonkurreret af mere effektive virksomheder. Det gør, at ressourcerne i økonomi udnyttes bedre, og det er godt for samfundsøkonomien som helhed,” siger Kristian Skriver.

Hent konkursanalysen for oktober 2019 her