Loading...

Konkurstal: Stigning på knap 12 procent i september

Antallet af konkurser i efterårets første måned er steget med 11,9 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år. Set over de seneste 12 måneder er konkurstallet i alt steget markant sammenlignet med året før.

Vores nyeste konkurstal viser, at der i alt var 451 konkurser i september 2019. Det er en stigning på 11,9 procent sammenlignet med september 2018, hvor der var 403 konkurser.

Konkurstallet vil naturligt fluktuere fra måned til måned og vil nogle gange være påvirket af sæsontendenser eller tekniske indgreb. Ifølge Experians senior dataanalytiker Peter Wolff Von Bülow er det derfor ofte mere interessant at se på tallene over tid.

– I årets første måneder så vi nogle markant høje konkurstal, og her godt inde i efteråret kan vi stadig konstatere, at det samlede konkurstal set over en 12 måneders periode ligger ret højt med 16,6 procent, siger han.

Selvom det umiddelbart klinger negativt, fastslår han, at konkurstal er en relativ størrelse, og at høje konkurstal ikke nødvendigvis altid er negativt:

– Det tolkes nogle gange som en samfundsmæssig negativ udvikling, og det er selvfølgelig altid trist for den pågældende virksomhed. Men groft sagt kan det også være et sundt udtryk for, at kun de stærkeste og dygtigste overlever, siger Peter Wolff Von Bülow.

Geografisk er der dog forskelle i konkurstallene. Ser man bort fra Færøerne, er det Sjælland, der har haft procentvist flest konkurser den seneste måned sammenlignet med samme måned sidste år. Men over en periode på 12 måneder er det hovedstadsområdet, der viser den største stigning med 23,1 procent.

Ser man på antallet af konkurser i forhold til antallet af virksomheder i området, rangerer hovedstadsområdet også øverst med størst andel af konkurser. 17,12 virksomheder gik konkurs for hver 1.000 aktive virksomheder i hovedstaden i løbet af de seneste 12 måneder.

Laveste stigning i store brancher

Ser man på branchefordeling, er det ifølge Peter Wolff Von Bülow værd at bemærke, at tre store brancher som Handel, Bygge og Anlæg samt Overnatning og Restauration trækker gennemsnittet ned:

– Det er faktisk de tre brancher, der over det seneste år procentvist har oplevet de laveste konkursstigninger og dermed trækker den samlede stigning på 16,6 procent ned. Det er noget af det, der bliver interessant at holde øje med over tid i forhold til, hvilke brancher, der påvirker konkurstallene, lyder det fra Peter Wolff Von Bülow .

Se konkursanalysen for september 2019 her.