Loading...

Færre unge havner i RKI – men en gruppe kæmper med stigende gæld

Antallet af danskere, der havner i RKI er faldet. Det gælder også for gruppen af unge i alderen 18-30 år, hvor antallet af personer registreret i RKI er reduceret med cirka 10 procent på bare tre år. Men i samme aldersgruppe finder vi også en gruppe unge, der kæmper med stigende gæld.

Experian, der står bag RKI-registret, offentliggjorde tidligere på ugen en ny opgørelse over danskere i RKI. Den viser, at antallet af danskere registreret i RKI er nået under 200.000. Blandt de registrerede er 46.504 unge mellem 18-30 år. For bare tre år siden lød tallet på 51.885. Samtidig er de unges samlede misligholdt gæld også nedbragt.

Det lyder umiddelbart som sød musik for samfundsøkonomien, men man skal ikke dykke ret langt ned i tallene for at se, at der stadig er mange unge, der kæmper med gæld. I samme periode er det gennemsnitlige skyldige beløb per person i aldersgruppen 18-30 år nemlig steget fra 27.417 kroner til 30.112 kroner. Også gennemsnitsbeløbet pr. sag er steget.

– Tallene viser generelt en tendens til, at dårlige betalere forbliver dårlige. Også blandt de unge, hvor vi kan se, at en gruppe kæmper med stigende gæld. Det er en kedelig udvikling, at der er nogle unge mennesker, der ser ud til at sidde fast i gældsfælden i en relativ ung alder, siger Mette Frølund, der er kundeansvarlig for RKI hos Experian.

En opfordring til de unge: Tal om din økonomi

Hos Forbrugerrådet Tænk er man for tiden særligt opmærksomme på de økonomisk udfordrede unge.

En ny undersøgelse viser nemlig, at hver tredje unge dansker under 30 år synes, at økonomi er svært at tale om. Samtidig oplever en fjerdedel af de unge, at deres venner pynter på deres økonomiske situation*. Lige nu kører Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden derfor sammen en kampagne, der opfordrer unge til at tale om deres økonomi.

– Det er positivt, at der kommer mere fokus på de økonomiske udfordringer blandt de unge. Det er synd, at en stor gruppe unge kæmper med gæld og ovenikøbet går lidt alene med det, siger Mette Frølund, der samtidig peger på, at udfordringerne skal løses fra flere sider:

–  Det er selvfølgelig vigtigt, at de unge får noget hjælp, så de ikke kommer til at sidde fast i gæld. Samtidig handler det også om, at de virksomheder, der låner penge til de unge, er grundige i deres kreditvurdering. På den måde undgår virksomhederne dårlige betalere, og de unge undgår at havne i en gældsfælde, slutter Mette Frølund.

* Kilde: Undersøgelse foretaget af YouGov for Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden i perioden 6. juni til 10. juni 2019.

Se kortfilmen ’Alene’ fra kampagnen ’Tal om din økonomi’ her.

Se RKI-statistikken for aldersgruppen 18-31 her.