Loading...

Nye tal fra RKI: Laveste antal dårlige betalere siden 2010

Det går godt for dansk økonomi, og det forplanter sig til antallet af dårlige betalere i RKI-registret, der netop er nået under 200.000 registrerede danskere. Det viser en ny opgørelse fra data- og analysevirksomheden Experian, som står bag RKI-registret. Men der er skår i glæden, for tallene indikerer samtidig en tendens til, at dårlige betalere forbliver dårlige. 

Meget tyder på, at danskerne er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi og ikke bruger flere penge, end der står på bankkontoen. Det viser nye tal, som data- og analysevirksomheden Experian, der står bag RKI-registret, i dag offentliggør. I juli 2019 var i alt 199.691 danskere registreret i RKI. Samtidig er den samlede misligholdte gæld nedbragt til lidt over 13 milliarder.

– Antallet af RKI-registrerede danskere har været faldende i flere år i træk, men vi skal helt tilbage til januar 2010 for at finde under 200.000 personer i RKI, så det er en positiv udvikling og lidt af en milepæl, vi har ramt. Udviklingen går hånd i hånd med det økonomiske opsving og indikerer, at danskerne er blevet bedre til at have styr på privatøkonomien. Samtidig er det også et udtryk for, at mange virksomheder er blevet dygtige til at kreditvurdere deres kunder, siger Mette Frølund, der er kundeansvarlig for RKI hos Experian.

Færre skylder – men flere skylder mere

Der er dog grund til at holde lidt igen før man lader champagnepropperne flyve. De nye tal fra Experian viser nemlig også bekymrende tendenser. De seneste seks måneder er det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person faktisk steget fra 64.861 kr. til 65.379 kr., mens gennemsnittet af antal anmærkninger pr. person også er steget i samme periode.

– Det peger i retning af, at dårlige betalere forbliver dårlige. Det er en rigtig kedelig udvikling, som viser, at hos mange danskere hober gælden sig op, og de har svært ved at komme oven vande igen, siger Mette Frølund.

De ældre er udfordrede

Det er en tendens, som særligt den ældre del af befolkningen kæmper med. Selvom antallet af RKI-registrerede borgere er nedadgående i alle aldersgrupper, så er faldet meget lille – ja, nærmest stagnerende – blandt de ældre.

– Vi kan se, at der er mange ældre, der er udfordret. Antallet er RKI-registrerede personer falder ikke nær så meget hos de ældre. Vi kan samtidig konkludere, at mange af de RKI-registrerede ældre kæmper med skyldige beløb, som ligger over landsgennemsnittet, siger Mette Frølund.

Kreditvurdering er afgørende

Tendensen til at dårlige betalere forbliver dårlige er blot med til at understrege, hvor vigtig en grundig kreditvurdering er ude i virksomhederne.

– RKI-registret er et vigtigt redskab for virksomhederne, men det skal ses som en del af den samlede værktøjskasse til kreditvurdering. Det er afgørende, at man som långiver kigger på forskellige parametre, når man kreditvurderer. Her er et vurderingsværktøj som KreditStatus også en kærkommen hjælp, fordi det giver et samlet overblik over en persons eksisterende lån og kreditter hos forskellige udbydere – og ikke bare hvorvidt vedkommende står i RKI, slutter Mette Frølund.

Ny RKI-opgørelse – nøgletal:

 • 199.691 danskere er registreret i RKI
 • Den samlede misligholdte gæld lyder på 13.055.507.124 kr. – det er en nedbringelse på lidt over 305 mio. kr. i forhold til samme tidspunkt sidste år. Til sammenligning var den samlede misligholdt gæld i januar 2014 på 16,9 mia. kr. fordelt på cirka 232.000 danskere
 • Andelen af registrerede personer er faldende i alle aldersgrupper – men faldet er mindst hos den ældre del af befolkningen fra 61 år og opefter
 • Aldersgruppen 31- 40-årige er fortsat den gruppe med størst andel af personer registreret i RKI (6,49 procent)
 • I alle landets regioner ses et fald i befolkningsandel registreret i RKI
 • Region Sjælland er fortsat den region med flest RKI-registrerede borgere, men også her er tallet faldet
 • Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person på landsgennemsnit er 65.379 kr.

Fakta om RKI

 • RKI-registret er et register og værktøj, som en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger til at registrere personer og virksomheder, der ikke får betalt deres regninger
 • Ender man i RKI-registret har det blandt andet indflydelse på ens muligheder for at optage lån og købe på afbetaling
 • Man kan godt være registreret flere gange i RKI på samme tid: Hvis du for eksempel har udeståender med to forskellige kreditorer, kan begge registrere dig
 • Når en registrering bliver slettet, udgår den helt af registret – også historikken.

Hent hele RKI-analysen for juli 2019 her

Om Experian

Vi er verdens førende leverandør af data, analyser og statistiske modeller, der leverer data og analyseværktøjer til kunder i hele verden. Vi hjælper virksomheder med at styre kreditrisiko, forebygge svindel, målrette markedsføring og automatisere beslutningsprocesser. Vi hjælper også privatpersoner med at kende deres kreditværdighed og beskytte sig mod identitetstyveri. I 2018 blev vi for femte år i træk udnævnt af Forbes magazine som én af verdens mest innovative virksomheder.

Vi beskæftiger omkring 17.000 mennesker i 44 lande. Vores hovedkontor ligger i Dublin, Irland, med operative hovedkvarterer i Nottingham (UK), Californien (USA) og São Paulo (Brasilien).

Experian plc er noteret på London Stock Exchange (EXPN) og er en del af FTSE 100-indekset. Den samlede omsætning for finansåret der sluttede 31. marts 2019, var 4,9 mia. $.

Læs mere her: http://www.experian.dk/