Loading...

Voldsom stigning i antallet af konkurser

Der har i april 2019 været 971 konkurser. Det viser nye tal fra Experian. Det er en stigning på 116,7 pct. sammenlignet med april 2018, hvor der var 448 konkurser. I Hovedstaden, som har haft den største andel af konkurser i perioden, står IVS’er for hele 60 pct. af konkurserne.

Antallet af konkurser i april er steget med 116,7 pct. i forhold til samme måned sidste år. Det viser spritnye tal fra data- og analysevirksomheden Experian. Det bringer det samlede antal af konkurser i 2019 op på 3.400. Til sammenligning gik 1.849 virksomheder konkurs i samme periode sidste år, hvilket svarer til en stigning på 84 pct. i år sammenlignet med sidste år.

Stigningen i antal konkurser i april var markant størst i Hovedstaden, hvor 2,38 virksomheder gik konkurs for hver 1.000 aktive virksomheder.

”Udover at vi ser en stor geografisk forskel på antallet af konkurser, hvor Hovedstaden ligger helt i top, er der også store brancheforskelle. Her kan man se, at for hver 1.000 aktive virksomheder i transportbranchen gik 3 virksomheder konkurs i april 2019. På årsbasis er det udover transportbranchen også overnatning og restauration som de seneste 12 måneder har oplevet den højeste andel af konkurser,” siger Bo Rasmussen, Nordisk salgsdirektør i Experian.

Selskabsformen IVS stod i april 2019 for godt 60 pct. af alle konkurser i Hovedstaden mod kun ca. 35 pct. i april 2018.

”De første fire måneder af 2019 har indtil videre budt på mange flere konkurser end de samme fire måneder af 2018. Helt konkret har vi på nuværende tidspunkt haft 3.400 konkurser i år. Så mange konkurser har vi aldrig før oplevet i årets første fire måneder. Den kraftige stigning skyldes dog teknik vedr. lovgivning om registrering af reelle ejere. Erhvervsstyrelsen oversendte i november sidste år ca. 7.500 selskaber til skifteretterne mhp. Tvangsopløsning, fordi selskaberne ikke fulgte lovgivningen om at have registreret deres reelle ejere. Skifteretterne har nu udråbt konkursdekreter for mange af virksomhederne – det er en stor del af forklaringen på de mange konkurser i 2019”, siger Katrine Ellersgaard Nielsen, chef for analyse og samfundsøkonomi i Dansk Erhverv og fortsætter:

”Vi har set en stigning i antallet af konkurser de senere år trods fremgang i dansk og global økonomi har givet et godt grundlag for vækst hos mange virksomheder. De mange konkurser i opsvinget skyldes, at når der er fremgang i dansk og global økonomi, giver det samtidig mange med en iværksætter gemt i maven mere mod på at starte egen virksomhed. Det har vi også set i Danmark, hvor vi aldrig har set så mange nye virksomheder, som vi ser i disse år. Samtidig har man fra politisk side gjort det nemmere at skifte virksomhed med indførsel af IVS’er”, siger hun.