Loading...

Experians årlige RKI-Rapport: Færre danskere står registreret som dårlige betalere

Nye tal indikerer, at danskerne er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi. For fjerde år i træk falder antallet af personer, der er registreret som dårlige betalere i gældsregisteret RKI, som drives af analysevirksomheden Experian. Men det er ikke alle, det går lige godt for: Antallet af ældre der er registreret i RKI, stiger nu for fjerde år i træk.

RKI-registeret er kendt af de fleste danskere, og en lang række danske virksomheder og inkassoselskaber bruger RKI til at registrere personer og virksomheder, der ikke betaler deres regninger. En registrering i RKI har blandt andet indflydelse på dine muligheder for at optage lån og købe på afbetaling. Det er en virkelighed for 212.000 personer, som ved udgangen af 2017 stod registreret i RKI. Det svarer til 4,6 procent af den danske befolkning.

Antallet af personer der er registreret som dårlige betalere i RKI, er de seneste år faldet stødt. Det er nu fjerde år i træk, at antallet af personer i RKI falder, viser rapporten fra analysevirksomheden Experian.

Antal personer registreret i RKI registret: 2008 – januar 2018

rki-rapport-2017-antal-personer-i-rki

”Vi ser et fald i antallet af personer i RKI, og det er et udtryk for, at danskerne er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi. Men det handler i høj grad også om, at virksomhederne er blevet gode til at kreditvurdere deres kunder. På den måde undgår virksomhederne dårlige betalere, og kunderne undgår gældsfælder,” siger Mette Frølund, kundeansvarlig for RKI hos Experian.

RKI-registeret får danskerne op af stolen
Generelt oplever Experian stor opmærksomhed omkring RKI, og at det for mange giver anledning til et wake-up-call, hvis man bliver registreret i RKI:

”Det er rigtig godt at se, at vi får færre dårlige betalere i Danmark, og at det er en udvikling vi nu har set over flere år. RKI er et register, som rigtig mange danskere kender, og en RKI-registrering får mange til at reagere og betale deres gæld. På den måde oplever vi, at systemet virker rigtig godt,” siger Mette Frølund.

Igennem de seneste år har mange aktører, som f.eks. Finans Danmark haft stor fokus på unge og økonomi med blandt andet Pengeugen. Det ser ud til at have haft en rigtig positiv effekt på den aldersgruppe. Men opgørelsen fra Experian viser, at det nu er i en helt anden aldersgruppe, udfordringerne ser ud til at vokse:

”Selvom den generelle udvikling er, at færre og færre bliver registreret i RKI, ser vi den omvendte tendens, når vi kigger på de lidt ældre borgere over 60 år. For hvert år der går, er der flere personer over 60 år, der er registreret i RKI, og det er en tendens vi har set de seneste fire år,” siger Mette Frølund.

Aldersfordeling: Andel af personer med betalingsanmærkninger i RKI registret, januar 2018

aldersgennemsnit-rki-2018

Den aldersgruppe med den største andel af registrerede i RKI, er de 31-40-årige. Her er 6,8 procent af aldersgruppen registreret i RKI.

Nøgletal fra Experians RKI-rapport:
• 212.161 personer er registreret i RKI. Det er et fald fra 219.645 danskere sidste år.
• Det seneste år er den samlede gæld for samtlige RKI-registreringer i Danmark nedbragt med mere end 1 milliard kroner.
• Siden 2015 er der kommet knap 2.500 flere ældre over 60 år i RKI-registeret. Det er dermed den eneste aldersgruppe, hvor der er sket en stigning.
• 4,6 procent af den danske befolkning er registreret i RKI.
• 6,8 procent af de 31-40-årige er registreret i RKI.

Download den fulde RKI 2017 rapport her

Kontakt:

Julie Jørgensen, Geelmuyden Kiese
Tlf: 6013 2429, mail: Julie.jorgensen@gknordic.com