Loading...

En krones-selskaber buldrer frem

Der bliver stiftet iværksætterselskaber som aldrig før. Det viser en helt ny analyse fra Experian, FSR – danske revisorer og Dansk Erhverv. Der er dog for få, som vokser sig store og stærke.

Siden de første iværksætterselskaber; IVS’erne, så dagens lys i 2014, er det kun gået én vej: Fremad.

”I 2016 blev der stiftet godt 12.000 IVS’er. I løbet af dette års første seks måneder, har 6.871 IVS’er set dagens lys, så alt tyder altså på, at vi går endnu et rekord-år i møde. Indtil videre er det faktisk fire ud af ti nyetablerede selskaber, som er IVS’er,” siger Frode Berg, der er Nordic Market President i analysevirksomheden Experian, der løbende opsamler al nyttig data på danske virksomheder.

Iværksætteri skal styrkes

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mener man, at der er god grund til at se nærmere på, hvordan vi fremover får flere stærke iværksættere i Danmark.

”Iværksætterselskaberne giver én barriere mindre i forhold til, at danskerne springer ud i iværksættereventyr. Lysten er tydeligt til stede. Desværre vokser alt for få sig store og udvikler sig til de innovative vækstlokomotiver, vi skal leve af i fremtiden. Og her mangler både kompetencer og adgang til finansiering. For at styrke dansk iværksætteri skal entreprenørskab være en langt større del af uddannelsessystemet, og vi skal beskatte kapital mindre, så vi animerer danskernes lyst til at investere i nye virksomheder,” siger Sigurd Schou Madsen, erhvervspolitisk konsulent i Dansk Erhverv.

For få IVS’er vokser sig store

Fra FSR – danske revisorer lyder det, at det er positivt, at interessen for iværksætteri er stigende.

”Iværksætterselskaberne er med til at skabe ny dynamik i dansk erhvervsliv. Vi ser dog gerne at langt flere af IVS’erne vokser sig større og omdannet til Anpartsselskaber, som var et af formålene med at etablere selskabsformen. Det er kun 3 pct. af alle IVS’er, der er etableret siden 2014, der har formået at øge selskabskapitalen fra 1 kr. til 50.000 kr. som er startkapitalen for et Aps. Det er alt for lidt, og vidner om, at mange IVS’er har svært ved at skabe en seriøs forretning,” siger Tom Vile Jensen, direktør i FSR – danske revisorer.

Tom Vile Jensen tilføjer, at der måske kan være et behov for, at der bliver givet en hjælpende hånd til de IVS’er, der er levedygtige og har et vækstpotentiale. Omvendt mener han, at der bør gøres en indsats for at luge ud i de useriøse selskaber, så selskabsformen ikke får et dårligt ry.

Læs “Analyse af iværksætterselskaber” her

For yderligere oplysninger kontakt:
Experian: Frode Berg, Nordic Market President, telefon +47 97598037

Dansk Erhverv: Chefkonsulent Sigurd Schou Madsen, telefon 91373110

FSR – danske revisorer: Direktør Tom Vile Jensen, telefon 41933151