Loading...

Stadigt lige mange i RKI, men gælden på vej ned

ANALYSE: Med afvikling af 793 millioner kr. i misholdt privatgæld på ét år, går det fremad for de 5,1 procent af befolkningen, der står i RKI. Men fremgangen har nuancer, advarer Experian, der står bag registret. Antallet af registrerede skal ned.

Danskernes misligholdte privatgæld var sidste år oppe på næsten 17,3 mia. kroner. Det var rekord og kulminationen af vokseværk i Experians RKI-register siden 2008. Nu viser nye tal, at gælden er faldet til 16,5 mia.

”793 millioner afviklet over 12 måneder er en god udvikling, og da det er anden statistik i træk, hvor faldet er stabilt, ser vi det som en bekræftelse på, at kurven er knækket,” siger administrerende direktør i Experian, Jens Hjortflod.

Status quo

Alligevel er budskabet ikke entydigt positivt. Hvor antallet af registrerede faldt i de seneste to halvårs-rapporter, stiger det nu med 203 personer. Det betyder, at i alt 231.785 voksne danskere er registreret i RKI, svarende til en vækst på 0,1 procent på seks måneder.

”I et stort register vil vi altid have små variationer, som vi ikke tillægger værdi – hvis for eksempel en kreditor venter med indberetningen til efter sommerferien. Derfor ser vi det som status quo, men det viser i sig selv, at der fortsat er pres på privatøkonomien,” siger Jens Hjortflod.

Experian-direktøren er spændt på udviklingen det næste halve år.

”Det er nu, vi skal se, hvordan opsvinget vil påvirke danskernes forhold til gæld. Vi står foran den store eksamen, og det er klart, at når hver 20. dansker har den økonomiske råderet deponeret i et gældsregister, er der plads til forbedring. Vejen frem må være alle gode tiltag, der styrker læring om privatøkonomi og dens faldgruber. Vi skal huske, at vejen til RKI er lang og brolagt med opfordringer til at indfri gælden. Omvendt er vejen ud kort. Når gælden er betalt, slettes man. Der skal naturligvis overskud til; penge, men også viden og opmærksomhed på at lave aftaler undervejs. Gæld må bekæmpes med åben pande”.

Går galt fra 20 års alderen

At gælden samlet er nedbragt med næsten en mia. betyder en nedgang i gennemsnittet for det skyldige beløb pr. person fra 74.431 i juli sidste år til 71.161 kroner i år. Som i tidligere statistikker er der en række tendenser for de forskellige aldersgrupper, som går igen. De helt unge 18-20-årige er fortsat repræsenteret med omkring 5.000 registrerede, svarende til knapt 2 % af aldersgruppen i befolkningen – antallet dog svagt faldende til 4.512. Til gengæld stiger antallet markant, når de unge flytter hjemmefra. Fra 21-30 år ryger antallet op på ca. 50.000 – også her dog med en svag nedgang i juli 2015 til 49.586 personer. Største repræsentation har de 41-50-årige med cirka 60.000 RKI-registrerede, svarende til 7,4% af aldersgruppen i befolkningen.

Livskriser har slået hårdt

”Krisen har været hård ved dem, der har haft meget at miste, og det er nærliggende at tro, at arbejdsløshed, skilsmisse og boligboble har spillet en rolle”, siger Jens Hjortflod.

En hypotese, der bekræftes af, hvor meget de enkelte årgange skylder: RKI-registrerede 40-70 årige, der må formodes ofte at have etableret sig med bolig og forbrugsgoder, har i gennemsnit gældsposter fra 90-100.000 kroner.

At de store beløb er svære at indfri bekræftes af, at gælden rykker med op; de nu i alt 4.426 pensionister i alderen 71-80 år, der er registeret i RKI, skylder i snit 70.000 kroner.

Store geografiske variationer

Som med alle tal i RKI-registret dækker aldersgruppernes adfærd over geografiske variationer. Region Midtjylland har fortsat den laveste repræsentation med 4,20 % af befolkningen. Mens Region Sjælland er repræsenteret med 6,52 % af den voksne befolkning. Også inden for regionerne er der stor forskel på evnen til at svare gæld. I region Hovedstaden er 2,08 % af befolkningen i Allerød kommune repræsenteret i RKI, mens det er tilfældet for knapt 8,74 % i Ishøj.

Allerød kontra Lolland

Ser vi på Danmarkskortet springer det i øjnene, at registreringerne fordeler sig jævnt mellem de midt- og nordjyske kommuner, mens større ulighed ses i det sydlige Jylland, på Fyn og på Sjælland med Lolland som hårdest ramte kommune med flere end hver 10. voksne borger registreret.

”Det giver stof til eftertanke al den stund, at det endnu ikke går den rigtige vej for Lolland”, siger Jens Hjortflod.

Lolland har i dag en repræsentation på 10,53%, 0,24 procentpoint højere end juli sidste år.

At det kan gå kontra, er Ishøj, landets næst hårdest ramte kommune, et eksempel på. Her viser de nye tal bedring fra en repræsentation på 9,14% i juli sidste år til 8.74% i år.

….

Experian har siden 2008 analyseret udviklingen i RKI-registret hver sjette måned. Næste analyse gennemføres januar 2016.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Jens Hjortflod, administrerende direktør, Experian: Mob. +45 24 64 71 77, jens.hjortflod@experian.com.
Pressekontakt i øvrigt: +45 20 34 39 77