Markant dyk i konkurser

Markant dyk i konkurser

Godt 10% færre virksomheder er gået konkurs i juni, og i et halvårligt perspektiv er niveauet det laveste siden 2008. Der er positive tegn at spore i en række af de hidtil mest pressede brancher, og konkursdykket mærkes især på Sjælland og Lolland-Falster. Det viser nye tal fra data- og analysevirksomheden Experian – og tallene vækker optimisme hos Dansk Erhverv.

Juni bød på et markant fald i antallet af konkurser. Kun 432 virksomheder gik konkurs i juni i år, sammenholdt med 482 sidste år. Det svarer til et fald på 10,4%. Og skaber et 12 måneders-gennemsnit på 463, hvilket er det laveste i år. Dermed ser vi et 1. halvår af 2013 med 2.594 konkurser, det laveste antal siden 2008, og markant færre end i første halvdel af 2010, hvor konkursbølgen toppede med 3.344 konkurser.

”Lige nu ser det ud til at lysne i antallet af konkurser i Danmark. Tallene er stadig høje, men juni-tallene understreger en positiv tendens, og det er meget glædeligt for et ellers udfordret dansk erhvervsliv”, siger Frank Papsø, Nordic Director for analyse og forretningsudvikling hos Experian.

Tallene vækker også optimisme hos Dansk Erhverv. ”Junis konkurstal er en positiv overraskelse, og de lægger sig tungt i vægtskålen med andre positive nyheder fra 2. kvartal. Blandt andet har ledighedstallene, forbrugerforventningerne, erhvervslivets konjunkturbarometre samt dankortomsætningen udviklet sig i positiv retning. I modsat retning trækker dog den elendige vækst i det samlede BNP-tal og det faktum, at den faldende ledighed endnu ikke er ensbetydende med stigende beskæftigelse”, siger erhvervsøkonomisk chef, Bo Sandberg, Dansk Erhverv.

Fine takter i de hårdest ramte brancher

På brancheniveau peger analysen på en positiv udvikling hos nogle af de brancher, der har været hårdest ramt af krisen. Især bygge- og anlægsbranchen oplever et markant fald på 25% i juni måned isoleret set, og 3,9% set over de sidste 12 måneder. Til trods for en stigning set i et 12 måneders-perspektiv viser Liberal Service og Handel også fine takter i juni med et fald på henholdsvis 25% og 11%.

”Set på branche-niveau er der er også grund til forsigtig optimisme for vores eksport, da antallet af konkurser blandt fremstillingsvirksomheder over de sidste 12 måneder er faldet med 3,9%. Alt i alt er der en del tegn på, at der er ved at komme godt gang i nogle af de brancher, der har været hårdest ramt”, siger Frank Papsø.

Sammenhæng mellem branchemæssige og geografiske solstrålehistorier

Det er samtidig bemærkelsesværdigt, at de ellers ret kriseprægede områder Sjælland og Lolland-Falster har haft færre konkurser - både i juni og i de seneste 12 måneder.

Ifølge Dansk Erhverv kan der være en sammenhæng mellem de branchemæssige og geografiske solstrålehistorier.

”Sjælland og Lolland-Falster har været blandt de hårdest ramte under den økonomiske krise. Her har virksomhedsbestanden virkelig været udsat for en tæt barbering. Når det nu igen så småt begynder at gå den rigtige vej i de områder, skyldes det blandt andet, at bygge- og anlægsbranchen fylder relativt meget i erhvervsstrukturen på de kanter. Netop bygge- og anlægsbranchen er på vej fremad – blandt andet takket været videreførelsen af den populære Boligjobordning”, siger Bo Sandberg.

Bør se på deres forretning

”Det bliver spændende at følge udviklingen ind i 2. halvår. Tiden vil vise, om det vi ser lige nu, er et erhvervsklima, der for alvor er ved at vende. Og hvor det nye normalniveau for konkurser kommer til at ligge. For virksomhederne bør det handle om at blive konkurrencedygtige i vores nye finansielle virkelighed, de bør se på deres forretning og deres infrastruktur og spørge sig selv, om de er klar til morgendagens marked,” siger Frank Papsø.

Dansk Erhverv peger afslutningsvis på, at der i 2013 – udover i hovedstaden – har været stigende antal konkurser i Sydjylland. Det skyldes blandt andet, at detailhandlen er stærkt presset af grænsehandel.

Kontaktinformation:

Experian – Nordisk direktør for analyse og strategiudvikling, Frank Papsø: 51 41 20 89

Dansk Erhverv - Cheføkonom Bo Sandberg: mobil 28 50 38 19

  • © Experian 2018. Alle rettigheder forbeholdt.