Oktober blev en hård nyser for nordjyderne

RKI og KreditStatus

Experians RKI-register er Danmarks største register over dårlige betalere.

Experian A/S og brancheorganisationen Finans & Leasing har indgået et samarbejde omkring KreditStatus – et middel til at undgå for stor gældssætning i det danske samfund.

Konkurser tog hårdt på nordjyderne - mens andre slap

Antallet af konkurser fortsætter med at falde. Alligevel blev oktober en hård nyser for nordjyderne, der måtte vinke farvel til dobbelt så mange selskaber som i oktober sidste år, viser nye tal fra Experian. Set over de seneste 12 måneder er der på landsplan en forbedring på knap 23 procent

I oktober måtte 504 danske selskaber oplyse bank og samarbejdsarbejdere, at virksomheden lukker med konkurs. Heri blandt 38 nordjyske selskaber, der med konkurs var med til at sende landsdelen ud af oktober med en fordobling af antallet af konkurser i forhold til sidste år, hvor 19 gik konkurs.
”Oktober er historisk en måned med mange konkurser, hvor langt de fleste er af teknisk karakter, da en del ikke har fået afleveret regnskab til tiden. Kreditorerne får nu øje på, at selskaberne er under tvangsopløsning og indgiver en konkursbegæring”, kommenterer Frank Papsø, nordisk direktør for strategi og forretningsudvikling i Experian.

Oktober tal er årets højeste

Selv om 504 konkurser sætter rekord i 2014, er niveauet dog 6,3 procent lavere end oktober sidste år, hvor der var 538 konkurser.
Også 12-måneders gennemsnittet på 350 konkurser er en positiv markør i forhold til for tre år siden, hvor gennemsnittet var 479. Til sammenligning var gennemsnittet i 2006 dog 269 konkursramte selskaber.
”Det viser, at faren langt fra er drevet over. Det er ikke kun mindre virksomheder, der drejer nøglen om, men også etablerede selskaber. Alene de seks største konkurser i oktober medvirkede til, at 319 personer mistede deres jobs. Det er selskaber med et vidt forgrenet net af leverandør- og samarbejdspartnere. Når vi ser den type konkurser, som reelt kunne været forudsagt, må vi forvente, at omgivelserne nu er ramt af tab, som kunne være undgået. Det er som ringe i vandet. Derfor skal vi have flere virksomheder til at blive knivskarpe på deres samarbejdspartneres 'helbredstilstand'”, siger Frank Papsø

Samlet fald på en femtedel siden 2013

Mens pendulet svingede negativt for nordjyderne i oktober, gik det bedre for resten af Jylland, hvor Midt- og Vestjylland og Østjylland viser de største relative fald i forhold til sidste år. Samme tendens udspiller sig på Fyn, Sjælland, Hovedstaden og Lolland-Falster, der alle oplevede fald. Bornholm og Færøerne nåede gennem oktober med et uændret antal af konkurser. Ser man på de seneste 12 måneder var der et samlet fald på 22,8 procent på landsplan sammenlignet med samme periode året før.

Fortsat pres på mad og undervisning

Brancherne Undervisning og Overnatning & Restauration er fortsat under pres. Oktober bød på en stigning i antallet af konkurser i de to brancher sammenlignet med oktober 2013. Resten af brancherne synes i bedring.Handel har nominelt haft flest konkurser i løbet af de seneste 12 måneder - i alt 815, mens branchen samtidig ser ud til at gå bedre tider i møde. Antallet målt over samme periode året før var 1.152 konkurser. Handel er da også blandt Top 3 (29,3 procent), når det gælder om at nedbringe det nominelle antal af konkurser i forhold til samme periode sidste år 

Om Experian

Experian er verdens førende leverandør af data, analyser og statistiske modeller, der leverer data og analyseværktøjer til kunder i hele verden. Koncernen hjælper virksomheder med at styre kreditrisiko, forhindre svindel, målrette markedsføring og automatisere beslutningsprocesser. Experian hjælper også enkeltpersoner til at kontrollere deres kreditscore og beskytte dem mod identitetstyveri.
Experian plc er noteret på London Stock Exchange (EXPN), og er en del af FTSE 100-indekset. Den samlede omsætning finansåret 2014 var 4,8 mia. USD. Experian beskæftiger 16.000 mennesker i 39 lande og har hovedkvarter i Dublin, Irland, med operative hovedkvarter i Nottingham (UK), Californien (USA) og São Paulo (Brasilien).

Experian i Norden

I Norden er Experian repræsenteret i Danmark, Norge og Estland. Den nordiske organisation er en del af EMEA (Europa, Mellemøsten og Afrika). I Danmark har Experian en hovedafdeling på Østerbro i København og et kontor i Silkeborg og beskæftiger ca. 120 mennesker inden for data, statistik, analyse, salg og markedsføring.

  • © Experian 2018. Alle rettigheder forbeholdt.