Konkurspilen fortsætter nedad mod 2009 niveau

RKI og KreditStatus

Experians RKI-register er Danmarks største register over dårlige betalere.

Experian A/S og brancheorganisationen Finans & Leasing har indgået et samarbejde omkring KreditStatus – et middel til at undgå for stor gældssætning i det danske samfund.

Konkurspilen peger fortsat nedad

Nye konkurstal fra Experian holder optimismen flyvende, selv om konkurser på landsplan fortsat rammer op mod 100 selskaber dagligt. Sjælland og Fyn halverede antallet i forhold til juli sidste år.

Antallet af konkursramte virksomheder nåede i juli et niveau, der svarer til lidt under 100 i gennemsnit pr. dag, viser nye tal fra data- og analysevirksomheden Experian.

”Selv om 281 månedlige konkurser er et dyk i forhold til sidste år på 23,6 procent, er det fortsat et betydeligt antal, som stiller krav til, at de danske virksomheder fokuserer på at få deres projekt til at lykkes og blive til en stabil forretning med en sund økonomi - vi ser desværre fortsat, at mange unge virksomheder må dreje nøglen om”, kommenterer Frank Papsø, Nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian.

”Der har nu været en stabil tendens gennem hele 2014, og vi glæder os over, at det forsætter ind i efteråret. Udviklingen sender optimismen op hos danskerne, for med færre konkurser, er der et større antal personer, der forbliver på arbejdsmarkedet, og derfra kan optimismen sprede sig til, at flere danskere kan gå på arbejde hver måned”.

Forventer yderligere fald i august

Genopretningen efter de senere års konkursgyser er altså i god gænge. Frank Papsø peger på, at for tre år siden var niveauet over 500 konkurser hver måned.

”Som udviklingen har været i første halvår 2014, forventer vi, at kurven fortsætter med at dykke, og vores forecast for antal konkurser i august ligger omkring 270 konkurser, svarende til et fald på 20 procent i forhold til sidste år”, siger han.

Halvering på Sjælland og Fyn

Ingen områder oplevede i juli stigninger i forhold til sidste år. Nordjylland, Lolland-Falster og Grønland melder status quo, til gengæld halverede Sjælland og Fyn det nominelle antal – Sjælland fra 44 konkurser i juli 2013 til 22 i juli 2014.Fyn fra 32 konkurser sidste år i juli til 15 i år.

”Netop Sjælland og Fyn har måttet tåle forholdsvist mange konkurser, så det er også naturligt at disse områder oplever store fald under genopretningen”, siger Frank Papsø.

Flest konkurser i Hovedstaden

Hvis man ser på, hvor stor en andel af virksomhederne i de respektive områder, der gik konkurs i forhold til områdets samlede antal virksomheder, er det fortsat Hovedstaden som er hårdest ramt. Her gik 0,5 virksomhed i juli konkurs for hver 1.000 aktiv virksomhed, hvor landsgennemsnittet er 0,36. Dog træder genopretningen også her i karakter. Set over en 12 måneders periode oplevede Hovedstaden lige under 10 månedlige konkurser pr. 1.000 aktive selskab, hvor andelen sidste år var over 11.

Bedring for Kultur og Sport

Bedre end juli sidste år gik det også brancherne Kultur, Forlystelser & Sport samt Andre serviceydelser, der oplevede pæne fald i antallet af konkurser. Handel holder i juli 2014 sin førsteplads med nominelt flest konkurser, i alt 58 – dog en forbedring i forhold til sidste sommer, hvor antallet var 82.

  • © Experian 2018. Alle rettigheder forbeholdt.