Loading...

Danskerne får bedre og bedre styr på privatøkonomien – især de unge klarer sig godt

Det ser ud til, at danskerne bliver bedre til at styre deres privatøkonomi. For tredje år i træk falder antallet af danskere, der er registreret i gældsregisteret RKI, og antallet af sager i RKI er faldet med hele 14,9 procent på blot tre år. Nye tal viser, at de unge har mindst misligholdt gæld.

Hvis du er bagud med at betale dine regninger til tiden, kan du i yderste konsekvens ende i RKI-registeret. Her er 215.000 danskere lige nu registreret, viser den nyeste opgørelse fra analysevirksomheden Experian, som driver RKI-registeret.

Men selvom tallet kan synes højt, så er antallet af danskere, der er registreret i RKI, faldet markant. Fra juli 2014 til juli 2017 er der 17.300 færre danskere i RKI, og antallet af registreringer er faldet med knap 15 procent. Det seneste år er den samlede gæld for samtlige RKI-registreringer i Danmark nedbragt med godt 1 milliard kroner.

Hos Experian holder man løbende øje med antallet af registreringer i RKI registret, fortæller Mette Frølund, der er kundeansvarlig hos Experian.

”De sidste par år har vi set et fald i antallet af registrerede. Det danske erhvervsliv er blevet mere opmærksomme på at vurdere kunders betalingsevne og kreditværdighed generelt. På den måde undgår virksomhederne dårlige betalere, og det betyder også, at dem, som har udfordringer med at vurdere, hvad de har råd til, bliver stoppet, før det går galt,” siger Mette Frølund.

”Selvom vi stadig ser en del misligholdtgæld i Danmark, er der en del prioriterer at få gælden ud af verden, så det er rigtig positivt,” siger hun.

15,8 procent færre unge i RKI på tre år

Overraskende er det måske, at de unge er så lidt repræsenteret i RKI registeret. Kun 3,9 procent af de 18-25-årige står registreret i RKI. Til sammenligning står 6,8 procent af de 31-40-årige registreret i RKI. Og på tre år er antallet af unge under 25 år, der er registreret i RKI, faldet med 15,8 procent.

”Mange har fokus på unge som dårlige betalere, men hvis man kigger på vores tal, viser det, at den gruppe har færrest registreringer. Derudover kan vi se, at unge, som er registreret i RKI, generelt har en lav gæld sammenlignet med de øvrige aldersgrupper i registeret,” siger Mette Frølund.

Der står i alt 24.349 unge mellem 18-25 år registreret i RKI, og det er den aldersgruppe med den laveste gennemsnitlige gæld per person, nemlig 17.692 kroner.

Hos Experian oplever de stor opmærksomhed omkring RKI fra danskerne:
”Udsigten til en RKI-registrering er noget, som i høj grad optager og betyder noget for danskerne. Vores Forbrugerservice får mange henvendelser fra folk, der vil vide, om de allerede står i RKI, hvad de er registreret for, og hvad der skal til for, at de kommer ud igen,” siger Mette Frølund, og peger blandt andet på, at Experian ser flere og flere anvende deres online forbrugerportal, der hjælper dem, der er registreret i RKI med råd og vejledning til at komme ud af registeret igen.

Hent RKI statistik for første halvår 2017 (del 1)

Hent RKI statistik for første halvår 2017 (del 2)

For yderligere information kontakt Camilla Termansen på 2464 5037.