Loading...

Iværksætterlysten spirer – rekordmange nye selskaber

ANALYSE: I marts etablerede danskerne 2.661 nye selskaber. Ikke siden 2008 har iværksætter-lysten været større, og det er det højeste antal i en marts måned, siden Experian begyndte at registrere udviklingen i 1996. Positivt, siger Dansk Erhverv. Men det styrker behovet på entreprenørskab på skoleskemaet og bedre adgang til finansiering, for mange ender med at lukke igen inden for de første tre år.

Det spirer frem med nye virksomheder. Det viser nye tal fra Experian, hvor marts sætter rekord med 2.661 nye selskaber – det højeste antal i marts siden Experian begyndte at registrere udviklingen for 19 år siden.

”Vi skal tilbage til andet kvartal 2008, for at finde et kvartal som har flere nyetableringer”, siger administrerende direktør i Experian, Jens Hjortflod og tilføjer, at de nye tal understreger udviklingen på en ganske særlig måde.
”Selv hvis vi ser bort fra de populære Iværksætterselskaber er motivationen i fremdrift. To ud af tre ny-etableringer sker i form af klassiske selskabsformer som A/S, I/S eller ApS m.fl.”

En stærkere iværksætterkultur

Hos Dansk Erhverv genkender erhvervspolitisk konsulent Sigurd Schou Madsen den styrkede tro på fremtiden hos iværksætterne.

”Vi oplever en spirende optimisme og stor foretagsomhed i de mange nye iværksættermiljøer, der blomstrer op rundt omkring i landet. Flere tør tage springet, følge drømmen og starte egen virksomhed, og det tyder på, at vi har fået en stærkere iværksætterkultur i Danmark, hvor lønmodtagerkulturen ellers er dominerende. Det er vigtigt, da de nye selskaber er afgørende for at skabe vækst, velstand og jobs”.

Iværksætterselskaberne stadig populære

Iværksætterselskaberne (IVS), hvor man kan stifte et selskab med én krone i startkapital, og som blev mulige fra januar 2014, er stadig voldsomt populære og trækker en markant del af fremgangen. De nye tal viser dog, at niveauet for nyetableringer er højt, selv hvis man trækker IVS’erne fra.

I januar måned udgjorde IVS’erne 603 ud af 2.520 nyetableringer. I februar var antallet 618 ud af 2.294 og i marts 956 ud af 2.661 nye selskaber.

Sårbare selskaber uden startkapital

IVS’ernes popularitet rokker dog ikke ved, at to ud af tre nyetableringerne sker i form af de mere klassiske selskabsformer.”

Og det er et godt tegn, siger Jens Hjortflod, fordi det styrker overlevelsesevnen.
“Et selskab uden startkapital er sårbart, når kunden ikke betaler. Vi har regnskabstal, der viser, at en del ender med at gå konkurs i løbet af de første tre leveår. Først efter 4. år og især 5. år er der oparbejdet en robusthed, som gradvist reducerer risikoen for konkurs,” siger Jens Hjortflod.

Behovet for risikostyring understreges af den aktuelle debat om konkursbehandling, hvor mindre kreditorer sjældent kompenseres, når en samarbejdspartner går konkurs. Experian barsler med en statistisk model, der kan være med til at forlænge selskabernes levetid gennem varsling, når en kunde træder ind i det røde felt, før en konkurs. “Det giver lejlighed til at inddrive gæld i tide”, siger Jens Hjortflod.

En enorm udfordring

Også Sigurd Schou Madsen, Dansk Erhverv, ser mange risici for de nye selskaber på vej mod bæredygtig vækst.

”Mangel på forretningsmæssige kompetencer koster mange virksomheder livet, ligesom mange selskaber fortsat har svært ved at skaffe kapital til vækst. Vi arbejder derfor i Dansk Erhverv på at udbrede alternative finansieringsmuligheder såsom crowdfunding og på at få entreprenørskab ind i uddannelserne, så de unge er bedre klædt på til at drive selskaber”.

Størst skaberlyst i hovedstads-kommuner

Regionalt er det Hovedstaden, der har de mest entreprenante indbyggere. I alt 3.377 nye selskaber så dagens lys i første kvartal 2015. Set over et 12 måneders perspektiv giver det 12.229 i alt. Det er kommunerne Gentofte, København, Frederiksberg, Hørsholm og Rudersdal, der hyppigst føder nye selskaber med Gentofte på en første plads med knapt fire nye selskaber pr. 1.000 indbygger over 18 år. I Århus, der i første kvartal fik 518 nye selskaber, svarede aktiviteten til to selskaber pr. 1.000 voksne indbyggere.

Bornholm og Lolland-Falster rykker

Ser man på forholdstal mellem de geografiske områder springer det i øjnene, at Lolland-Falster og Bornholm kom flyvende fra start på iværksætteråret 2015 med 72 nyetableringer, svarende til 30 procent flere end 1. kvartal sidste år, mens Bornholm blev kvartalets højdespringer med 27 nye selskaber, 35 procent flere end samme periode sidste år.

Pressekontakt:

Jens Hjortflod
Administrerende direktør
Mob. +45 24 64 71 77
jens.hjortflod@experian.com

Om Experian:

Experian er verdens førende leverandør af data, analyser og statistiske modeller. Vi hjælper virksomheder med at styre kreditrisiko, forebygge svindel, målrette markedsføring og automatisere beslutningsprocesser. Vi hjælper også privatpersoner med at kende deres kreditværdighed og beskytte sig mod identitetstyveri. I 2014 udnævnte Forbes magazine Experian til at være én af verdens mest innovative virksomheder.
Experian har 16.000 ansatte i 39 lande. I Danmark har Experian en hovedkontor på Østerbro i København samt en afdeling i Silkeborg. Vi beskæftiger omkring 120 mennesker inden for data, statistik, analyse, salg og markedsføring.